Školka v Nechanicích musí přijmout dítě, které původně zapsat odmítla. Bojovala proti „zápisové turistice“

úterý 4. září 2018 ·

Školka v Nechanicích musí přijmout dítě, které podle města rodiče přihlásili k trvalému pobytu účelově. Rozhodl o tom krajský úřad v Hradci Králové. Kraj se v tomto případě striktně držel litery zákona a školka jeho rozhodnutí bude respektovat. Do budoucna chce ale hledat cesty, jak podobným postupům zabránit. Informuje Český rozhlas.


Rodiče s odmítnutím ze strany města nesouhlasili a odvolali se ke Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje. Ten rozhodl v jejich prospěch. Kraj vlastně jinak ani rozhodnout nemohl, vysvětluje mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Velčovská: „Královéhradecký kraj vyřizoval odvolání účastníka řízení z Nechanic. Rozhodnutí vedení školky ale kraj zrušil. A změnil ve prospěch odvolatele. Jelikož bylo vydáno v rozporu s právními předpisy."

O nepřijetí původně rozhodla ředitelka školky a školy Hana Špatenková, a to po dohodě se zřizovatelem - tedy městem. Město bude rozhodnutí kraje respektovat, ale je dál přesvědčeno, že by místo ve školce měli dostat především ti, kteří v Nechanicích bydlí a ne ti, kteří využili adresu u příbuzných a ve skutečnosti žijí jinde.

Podle města by do budoucna mohla v podobných případech pomoci změna legislativy.


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
4. září 2018 v 12:45  

Rozhodně bych chtěl být v kůži dítěte, jehož přijetí si matka vyřvala u úřadů.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.