Obézní je každé desáté dítě. Může za to nekojení i čas trávený před televizí

pondělí 24. září 2018 ·

Počet obézních dětí se za posledních dvacet pět let více než ztrojnásobil. Zatímco dříve bylo obézní každé třicáté, dnes trpí obezitou jedno dítě z deseti. Podle odborníků mají na obezitu kromě nedostatku pohybu a nevhodného stravování vliv i kojení a čas, který dítě denně stráví před televizí či u tabletů nebo počítačů. Informuje iDNES.cz.


Bohuslav Procházka (repro ČT)
Vyplývá to ze studie Aktuální výskyt rizikových faktorů ischemické choroby srdeční u dětí v ČR, kterou zpracoval Bohuslav Procházka se svými kolegy na základě dat o 5132 dětech.

Podle Procházky je ve vztahu k obezitě důležitý i čas, který dítě denně stráví před obrazovkou. „Sledování obrazovky televize, počítače a tabletu dítě k němu nejen přiková, ale zároveň z programu přijímá stres, napínavé situace, emoční pocity, které v organismu vyvolávají reakce nervové a metabolické, které jsme kdysi dávno měli v případě ohrožení a boje. Taková reakce vede k pocitu potřeby jídla a tím stoupá konzumace,“ vysvětlil Procházka. Vliv obrazovek na obezitu potvrdil také výzkum publikovaný v odborném časopise Pediatrics.

Z dětí, které před obrazovkou stráví více než čtyři a půl hodiny denně, je obézní každé šesté (16,6 procenta). Před obrazovkami nejvíce času podle studie tráví sedmnáctiletí chlapci. Přibližně čtvrtina (23 procent) z nich sedí před displeji (počítáčů, tabletů, mobilů) či televizí déle než čtyři hodiny denně. Z dívek ze stejné věkové kategorie stejně dlouho vysedává před televizí či počítačem každá osmá (13 procent).

Dalším relevantním důvodem vzestupu obezity je podle Procházky i obecný pokles pohybové aktivity. „To nejen v oblasti sportu jako takového, ale i v běžných denních situacích. Děti chodí do školy dnes v méně než v padesáti procentech případů. Nechodí se, ale jezdí se,“ doplnil.

Podle studie obezita postihuje především chlapce, trpí jí každý devátý (11 procent). Nejohroženější jsou potom ti třináctiletí, z nichž je obézní každý šestý (16,1 procenta) a polovina z nich má dokonce extrémní obezitu (8 procent).


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.