Zástupci asociací: Školy mají stále větší potíže sehnat učitele

pondělí 27. srpna 2018 ·

Školy mají stále větší problémy sehnat kvalitní učitele. Chybějí zejména kantoři pro první stupeň, matematiku, informační technologie a přírodovědné předměty. Shodli se na tom zástupci školských asociací, které oslovila ČTK. Platy ve školství podle nich nerostou dost rychle, a absolventi pedagogických fakult tak raději i nadále hledají zaměstnání jinde.


Hana Stýblová (repro ČT)
"Myslím si, že se situace horší, protože ze škol odchází víc důchodců, než k nám přichází absolventů," uvedla předsedkyně Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová. Podle ní mají školy takové potíže najít zaměstnance, že už si je nemohou vybírat.

"My jsme se shodli, že už nejde o výběr, že už nehledáme kvalitního učitele, ale že hledáme kohokoli, kdo splní kvalifikaci a je ochoten se před děti postavit," řekla.

S tím souhlasí i předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček. "Ve chvíli, kdy začnete shánět učitele, tak zjistíte, že nemáte vlastně koho," prohlásil. Podle něj jde v posledních letech o setrvalý stav, který se nezlepšuje. "Je to pořád stejné, možná v některých případech i horší, protože některé aprobace se dají sehnat velmi těžko," doplnila ho předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Zástupci asociací se shodli, že vedle nízkých platů odrazují lidi od učitelské profese i další věci. Jde třeba o nízkou společenskou prestiž tohoto povolání, malé možnosti kariérního postupu nebo nedostatek peněz na odměny pro kvalitní učitele. Situaci v současnosti zhoršuje i obecně nízká nezaměstnanost, podotkla Stýblová.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

laimes řekl(a)...
27. srpna 2018 v 8:30  

školy v práglu a okolí mají problém sehnat učitele,za kolínem na východ je učitelů dost

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.