Rektor Zima: Navýšení rozpočtu? Částku považují vysoké školy za nedostatečnou

pátek 31. srpna 2018 ·

Navýšení rozpočtu vysokých škol o 1,8 miliardy korun, se kterým aktuálně počítá pro příští rok vláda, je podle předsedy České konference rektorů a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy nedostatečné. Zima ČTK sdělil, že vysoké školy požadují zvýšení rozpočtu alespoň o 2,5 miliardy, přičemž ani to by neumožnilo univerzitám zajistit nárůst platů tak, aby proporčně odpovídal tomu, jak budou růst platy ve veřejné sféře.


Tomáš Zima (cuni.cz)
Zima řekl, že o rozpočtu vede jednání se zástupci vlády i jednotlivých politických stran. "Jednání ještě nejsou u konce. Jsem rád, že vláda označila podporu vzdělávání za jednu ze svých priorit a věřím, že se tak stane i pro vysoké školy," uvedl. Připomněl, že z původního požadavku na navýšení o tři miliardy zbylo 1,8 miliardy. Univerzity požadují zvýšení rozpočtu alespoň o 2,5 miliardy, dodal.

Zima připomněl, že řadu let se rozpočet vysokých škol nezvyšoval ani o korunu. "Poprvé došlo k růstu až v roce 2018. Je proto nutné pokračovat v jeho navyšování, abychom měli šanci držet krok s vyspělým světem, byli konkurenceschopní a zajistili, že z vysokých škol nebudou kvalitní lidé odcházet a také, že nebudeme nadále v oblasti výdajů na vysoké školy na posledních místech zemí OECD," uvedl.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.