Nečekejte, až přijde robot a nahradí vás. Přeškolte se včas, radí kybernetik Mařík

pondělí 20. srpna 2018 ·

Proměnit se musí i školství. „Místo hluboce teoretických předmětů musíme zavádět předměty užitečné pro průmyslovou praxi, kde se každý student bude moci s robotem seznámit a naučit se řešit s ním reálné úlohy,“ říká kybernetik Vladimír Mařík v rozhovoru pro Magazín Leonardo.


Vladimír Mařík (repro ČT)
Ačkoli panují obecné obavy, jak robotizace promění pracovní trh, Mařík je přesvědčen, že se není čeho bát. „Dnes roboti nahrazují dělníky tam, kde je nemůžeme sehnat... Takže roboti nezpůsobují nezaměstnanost.“

„A domnívám se, že ji nebudou způsobovat ani v budoucnu. Lidé z výroby nevymizí, musí se jen přeškolit na údržbáře nebo dozorce robotů, také bude potřeba mít bezpečnostní techniky."

Proto také byl jeden z cílů národní iniciativy Průmysl 4.0 připravit školství, podniky i dělníky na to, že se budou muset včas připravit na budoucnost. „Nečekejte, až přijde robot, nahradí vás a nebudete mít co dělat.“

„V současné době je robotizaci v Evropě věnována větší pozornost než ve Spojených státech. Podpora zde jde, stejně jako prostředky na výzkum, vývoj a inovace. Je to proto, že v Evropě chybí výrobní síla znatelněji než v USA,“ shrnul Vladimír Mařík.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde

3 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
20. srpna 2018 v 8:02  

Ještě štěstí, že dealeři marketingového sloganu "Průmysl 4.0" nemají vzájemně srovnané noty a každý procpává nějaký jiný nesmysl. Takže tentokrát zrušit teoretické předměty ... ////

laimes řekl(a)...
22. srpna 2018 v 16:44  

místo kvalifikovaných dělníků bude potřeba údržbářů (ale ne těch strojů),uklizečů,skladníků a vrátných

Kvaternion řekl(a)...
24. srpna 2018 v 10:44  

To snad není možné. Ten člověk varuje, aby nás nenahradili roboti(y), a navrhuje to řešit nahrazením teoretických předmětů výukou praktických dovedností, neboli přesně tím, v čem nás roboti nahradí nejdříve.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.