Musíme řešit závislost dětí na mobilech, alkohol je moc dostupný, říká protidrogová koordinátorka

sobota 25. srpna 2018 ·

Premiér Andrej Babiš jmenoval minulý týden do funkce národní protidrogové koordinátorky Jarmilu Vedralovou, která dříve působila na ministerstvu zdravotnictví. Její nástup do čela odboru protidrogové politiky na Úřadu vlády provázela silná kritika ze strany odborníků a jejího předchůdce Jindřicha Vobořila, který ji označil za nejhorší možnou volbu. Pro piráty je Vedralová ohrožením racionální protidrogové politiky. Nová koordinátorka má kritiku za nekonstruktivní a v rozhovoru pro Aktuálně.cz mluví o svých představách, jak má fungovat boj proti závislostem.



V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Zmiňovala jste i alkohol, to je důležitá oblast vzhledem k tomu, jak si vedeme v mezinárodním srovnání. Jak chcete bojovat s touto závislostí v české populaci?

Potřebujeme zvyšovat informovanost o vlivu alkoholu na organismus, zvyšovat zdravotní gramotnost populace. Aby si lidé uvědomovali, že jsou odpovědní za své zdraví. U dětí vidím jako důležité posílit programy primární prevence na školách. Musíme ale pracovat i s rodiči. První zkušenost dítěte s alkoholem je dnes mezi deseti až dvanácti lety, nejčastěji z rukou rodičů. Musíme pracovat s rodiči, dětmi, informovat společnost a zvyšovat zdravotní gramotnost. Je potřeba zintenzivnit spolupráci s ministerstvem školství.

Stačí to dětem jen vysvětlit?

Je potřeba, aby to nebyly jen jednorázové přednášky, ale kontinuální prevence. Je dobré začínat už ve školkovém věku a informace k dětem dostávat úměrně jejich psychickému vývoji. Začít s nimi pracovat třeba už od tří let. Třeba ve formě různých představení ve školkách. Je třeba mluvit o závislostech i v rámci různých předmětů na základních školách. Může se o tom mluvit v chemii, občanské nauce, dějepisu…

Jak by se měla prevence ve školách vyvíjet?

Umím si představit, že by tam fungovaly certifikované programy primární prevence. Umím si představit posílení role metodiků prevence, protože víme, že to není ideální. Důležité je poskytnout dětem informace o tom, jaké má závislost na alkoholu dopady. Nedívejme se na alkohol jen tak, že má dopady na zdraví. Má nemalé dopady i na sociální oblast, kriminalitu, násilí v rodinách pod vlivem alkoholu, řízení pod vlivem alkoholu… Když se podíváme na mezinárodní doporučení, co funguje, aby se snížilo užívání alkoholických nápojů, je to regulace marketingu alkoholických nápojů, snižování dostupnosti a primární prevence u dětí.

Máte představu, čeho byste chtěla za pár let dosáhnout?

Chci v České republice vybudovat funkční a stabilní síť služeb pro osoby závislé na návykových látkách. Od terénních programů přes kontaktní centra, léčebné programy až po ty resocializační. Chci, aby byly služby dostupné pro všechny typy závislostí. Myslím si, že pro nelegální návykové látky je dnes síť služeb lepší než například pro alkoholové závislosti.

Před rokem 1990 byla v každém okrese alkoholicko-toxikologická ordinace s psychiatrem. Dnes jsou kraje, kde to nefunguje, síť nemáme dobře pokrytou. Zároveň chci snížit vznik závislostí u dětí. I když mezinárodně klesá užívání tabáku a alkoholu, Česká republika je stále na předních příčkách v pití a kouření. Měli bychom ale pracovat i se závislostí na nových technologiích, tam vidím velké riziko. Je třeba naučit děti pracovat s mobilem a notebookem racionálně.


Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
25. srpna 2018 v 10:22  

Ano, bylo by krásné naučit děti pracovat s mobilem a notebookem racionálně. A nejen děti -
bylo by krásné naučit to i dospělé. Ale ví někdo, jak to docílit? ////

Možná by někdo měl té dámě připomenout, že jako protiDROGOVÉ koordinátorce jí do mobilů a tabletů NIC není. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.