Julie Hrstkové: Lidl, novodobé eldorádo pro státní zaměstnance?

sobota 11. srpna 2018 ·

„Pokud by měl člověk věřit prohlášením politiků, skoro by se divil, že půlka úředníků a dalších zaměstnanců státu nestojí ve frontě na práci za pokladnou v hypermarketu. Už loni v březnu se tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová nechala slyšet, že resort je stejně chytrý jako Lidl, protože chce navyšovat platy učitelům. Letos v únoru, když řetězec přišel s další náborovou kampaní za víc peněz, pak dodala, že vytváří školství drtivou konkurenc,“ píše Julie Hrstková v Hospodářských novinách.


Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková mimo jiné píše:

Její vyjádření se až tak moc neliší od prohlášení stávající ministryně práce Jany Maláčové, která plošný růst mezd ve státní sféře obhajuje vysokou fluktuací. "Není možné, aby nám lidé odcházeli do supermarketů," řekla.

Ve skutečnosti státní správa bobtná i přes "nízké" platy, které jsou ovšem, co se týká průměru, už teď nad soukromou sférou. Za posledních pět let pro stát pracuje o třicet tisíc lidí víc. A další mají přibýt. Bez ohledu na prohlášení politiků o výhodách supermarketů totiž stát nabízí kromě slušných mezd rovněž slušné zacházení, které v soukromém sektoru tak úplně běžné není. Kdo může říci, že je takřka nevyhoditelný, což ve velké míře platí pro všechny, kteří spadají pod služební zákon?

Lidl, který vskutku 450 tisíc lidí, kteří platí státní rozpočet, zaměstnávat nebude, slouží politikům spíš jako kdysi mystické Eldorádo, o kterém se ví, že nabízí tuny zlata, ale nikdo neví, kde to přesně je.


Text naleznete zde

2 komentářů:

BP řekl(a)...
12. srpna 2018 v 17:42  

Jo, chystám se, že poslední roky do důchodu strávím v Lidlu.

laimes řekl(a)...
13. srpna 2018 v 6:12  

máš po sezoně,berou do 35 (kromě vedoucí směny)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.