Francie dětem ve škole úplně zakázala mobily, tablety i chytré hodinky

středa 1. srpna 2018 ·

Od září mají francouzští žáci a studenti při cestě do školy na výběr. Buď svůj mobil, smartphone, tablet nebo chytré hodinky nechají doma, nebo je vypnou. Střední školy pak mohou kompletní zákaz uplatnit také, nebo jen částečně. Na zákazu se poslanci shodli už v červnu, v pondělí ho pak schválil francouzský parlament. Připomíná iDNES.cz.


Dosud žáci a studenti nemohli ve francouzských školách používat mobily jen v hodinách a zákon platil pro mládež do 14 let. Nová norma se vztahuje i na o rok starší studenty a umožňuje ho aplikovat i na středních školách, kde si jeho míru budou moci určit jednotlivé školy podle sebe.

Žáci a studenti navíc nemohou mobilní přístroje používat nejen v hodinách, ale ani o přestávkách. Zákaz platí plošně na půdě školy a také na akcích školou organizovaných mimo vlastní školní areál.

Nová norma argumentuje rozptylováním žáků a také sociálními aspekty, především jejich ochranou před šikanou. Zákaz by měl vyloučit fotografování a natáčení videí, která mohou děti urážet.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
1. srpna 2018 v 7:05  

Nesmyslné zdůvodnění a slabomyslné opatření - jako kdyby je vymysleli ve Strakovce nebo ve Sněmovní. ////

Zákon nezabrání vůbec ničemu, leda přípravě žáků na život ve 21.století. Samozřejmě, kdo může být šikanován, bude šikanován i tak. Kdo "může být urážen" (videem, jo?), bude urážen i tak. Možná s ještě větší chutí. ////

Mají-li si žáci zaznamenat nějakou rozsáhlejší informaci, třeba školní výlet tam a tam, tehdy a tehdy, sraz v iks hodin na nádraží ypsilon, poplatek tolik a tolik odevzdat do tehdy a tehdy, zvednou mobil nebo tablet a projekční plochu s textem si vyfotí. Může se mi to nelíbit (protože stejnou informaci si mohou skopírovat ze školního webu), ale je to BĚŽNÝ postup. A co udělají malí Frantíci? Zapíší si to do notýsku? Nejlépe stylovým husím brkem ... ////

Inu, když návrat do středověku, tak důsledně. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.