Alternativní výuku ano, ale se zázemím tradiční školy. Rodiče jsou opatrní

pátek 10. srpna 2018 ·

Oficiálně první ScioŠkola ve Zlíně vznikne a bude mít také svoji adresu. Školáci jí ale budou scházet, výuku nezahájí letos, ale až v září 2019. „Důvodem je malý počet přihlášených dětí a administrativní překážky,“ uvedl ředitel Libor Daňhel pro iDNES.cz.


Z počtů přihlášených vyplývá, že ve Zlínském kraji není o alternativní směry ve školství takový zájem jako v jiných regionech. ScioŠkol funguje napříč republikou hned osm. A hlásí i desetinásobný převis poptávky.

Největší, až skokový nárůst evidují běžné základní školy, které nabízejí alternativní třídy. V kraji, jenž se dlouhodobě a v mnoha ohledech profiluje jako tradiční, je to logické. Spojují jistotu „kamenné“ školy s možností volby. „Lidé jsou tady konzervativnější, to vnímáme. Letos už byl zájem ale podstatně vyšší než v minulých letech,“ podotkl ředitel vsetínské základní školy Sychrov Michal Molek. Alternativní třídy tady budou otvírat počtvrté a prvňáci zaplní hned dvě. Novinkou je, že přibližně polovina letos zapsaných dětí je z okolních obcí.

S nabídkou začala před lety zlínská základní škola Komenského I. a postupně se tento trend rozšířil do dalších velkých měst v kraji. Roli ale nepochybně hraje i výše školného.

„Státní škola nabízí výhody soukromé školy a přitom je zdarma, to je zcela jistě naše výhoda,“ přiznal Molek. Naproti tomu Dobrá Montessori škola vyjde měsíčně na 4 500 korun, ScioŠkola plánovala školné ve výši 5 800 korun a Lesní škola bude vybírat 3 500 korun.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

laimes řekl(a)...
10. srpna 2018 v 18:02  

je třeba oddělit školy státní a soukromé a ne že si rodiče vynutí na řediteli "soukromou" zadarmo

E.Kocourek řekl(a)...
10. srpna 2018 v 19:02  

Proč ne, pane laimes? Když to ten ředitel dokáže zaonačit, všichni vyhrávají, ne? //

Skutečné oddělení škol státních a soukromých by znamenalo, že pro ty soukromé by platilo jenom minimum ministerských a státních buzerací, ideálně žádné. Na to český stát nikdy nepřistoupí. ////

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.