Obliba příměstských prázdninových táborů roste, instruktorů je letos nedostatek

úterý 17. července 2018 ·

Příměstské tábory si za uplynulých osm let v prázdninovém kalendáři našly stálé místo. Jejich popularita narůstá, stále však nejsou tak žádané jako pobytové letní tábory. Poptávka je zejména ve větších městech. Letošek je pro pořadatele těžší než předchozí roky, jak pro pobytové, tak pro příměstské tábory těžko sháněli kvalifikované vedoucí a instruktory. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.


Jan Husák (crdm.cz)
Přístup rodičů k příměstským táborům se za pár let změnil. „Zatímco dříve je chápali jako doplněk a řešili je na poslední chvíli, když nevěděli, kam s dětmi o prázdninách, teď je plánují několik měsíců dopředu,“ potvrzuje trend Petr Nový z neziskové organizace Centrum Robinson.

Že jsou příměstské tábory oblíbené hlavně u těch mladších, naznačuje i nový průzkum České rady dětí a mládeže (ČRDM), která oslovila tisícovku deseti- až osmnáctiletých dětí. „Na příměstský tábor se letos chystalo jedno dítě z pěti a u mladších, tedy deseti- až dvanáctiletých to bylo už jedno ze tří,“ uvádí analytik Jan Husák z České rady dětí a mládeže. Naopak na letní pobytový tábor jede letos každý druhý náctiletý do 18 let, mezi desetiaž dvanáctiletými jsou to dvě děti ze tří. Děti se účastní i různých soustředění a letních škol.

Oblíbené jsou příměstské tábory na motivy populárních filmů, hry na záchranáře, hasiče a policisty, geocaching, přírodovědecká témata, věda, kutilství a sport.

I kvůli velkému zájmu o příměstské tábory a nutnosti přibírat další zaměstnance ale letos měla řada pořadatelů problémy sehnat kvalifikovaný personál. „Přestože si je dlouhodobě vychováváme, dolehla na nás bída a bylo těžké do poslední chvíle sehnat vedoucí,“ potvrzuje šéf pražských DDM Libor Bezděk.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.