S prázdninami nehýbat a nekrátit, zní ze všech politických stran

středa 11. července 2018 ·

Diskuzi o délce letních prázdnin rozvířil nedávno radní pro školství Středočeského kraje Zdeněk Seidl (ČSSD), podle kterého by se volno mělo zkrátit. Podle něj by stačilo, kdyby letní prázdniny trvaly šest týdnů místo nynějších osmi. Uvedl to v DVTV s odůvodněním, že rodiče neví, co s dětmi, a mají problém vymyslet pro ně program. Kdyby však svůj návrh chtěl posunout dál, ve Sněmovně by nejspíš narazil. Informuje iDNES.cz.


„Chápu výtky, že jsou prázdniny příliš dlouhé. Takto dlouhé české prázdniny zavedl už Josef II. s odůvodněním, že děti mají pomáhat při žních, což už nedělají. Je to pozůstatek minulosti. Na řadě škol se s výukou končí 15. června a do konce září trvá, než ve výuce navážou tam, kde přestali. Čili doba je to skutečně dlouhá, řada rodičů má problém, kam dát děti. Ale je to politicky neprůchodné. Pan Seidl je politický sebevrah, nikdo to nezmění, ani já bych to nedělal,“ sdělil iDNES.cz Klaus.

Podle jiného člena školského výboru, Karla Raise (ANO), jsou dvouměsíční prázdniny optimální. Argument, že rodiče nemají kam dát děti, když jim samotným nezbývá dovolená, je podle něj scestný. „Vždyť jsou letní školy, příměstské tábory... Hlavní problém je někde úplně jinde, panu radnímu závidím tyto starosti,“ uvedl.

„Je to nesmysl, proč by se měly zkracovat? Dvouměsíční prázdniny jsou tradicí. Otevřel bych maximálně diskuzi, jestli prázdniny posunout. A protože v červnu a červenci bývá lepší počasí, bavil bych se o uspořádání volna během roku. Ale nemyslím si, že je to zásadní věc. Chápu, že to může být složitější pro rodiče, ale jde o to, aby si s tím dokázala společnost poradit. Jsou různé tábory, možností není málo. Je dobře, když je rodina pohromadě,“ sdělil Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. července 2018 v 9:23  

jako za marie terezie,kdy se školní docházka řídila harmonogramem přírody a polních prací,jsme již ve 21. století,tak se už konečně proberte je třeba školský rok do trimestrů,mez nimi nimi 2 a 2 a 3 týdny prázdnin,jinak žádná ředitelská volna,psedoprázdniny a lození semo tamo, ale jen učení a učení,dneska je to tragedie-4 měsíce v roce se neučí!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.