Jana Straková: Ze strany ministerstva jsem se nesetkala s žádnou reflexí toho, jaké pozitivní změny maturita přinesla

úterý 3. července 2018 ·

Ministr školství Robert Plaga slibuje, že udělá, co před ním od počátků státní maturity v roce 2011 ještě žádný ministr školství neudělal. Totiž že otevře diskusi o podobě státní maturity a na názory se nebude ptát jen v Cermatu, který státní maturity připravuje. „Cermat je především servisní organizace,“ tvrdí Plaga. Na to v předcházejících letech ministerstvo rezignovalo a dalo Cermatu v přípravě maturity v mezích zákona volnou ruku. Reportáž přináší MF DNES.


Přidat popisek
Cermat se přitom tím, jak mají vypadat testy, prakticky nezabývá. „Není zřejmé ani to, co bylo cílem zavedení státní zkoušky. Ze strany ministerstva jsem se nesetkala s žádnou reflexí toho, jaké pozitivní změny tato zkouška do vzdělávacího systému přinesla,“ uvádí Jana Straková z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Státní maturita odbornou veřejnost rozdělovala už v době, kdy se diskutovalo o jejím zavedení. Tehdejší zastánci toho od zavedení státní maturity očekávali hodně: že donutí studenty k práci, že objektivně zhodnotí práci škol a bude sloužit jako vstupenka na vysoké školy, kde nahradí část přijímacích zkoušek. „Nakonec vlastně nic z toho nevyšlo,“ tvrdí matematik Oldřich Botlík, zakladatel iniciativy Maturitní data – odtajněno.

Existují i úvahy o tom, že by se ze státní maturity měl stát test středoškolského minima. Hlásí se k ní například Sdružení učitelů českého jazyka a literatury. Tuto minimální zkoušku by studenti mohli složit kdykoli během studia, třeba i v prvním ročníku, pak už by se mohli soustředit na přípravu na náročnější zkoušku – školní.

Jenže všechny úvahy testování minimálních znalostí narážejí na to, že české školství neví, co toto požadované minimum je. Katalog požadavků, které používá Cermat k sestavení maturitních testů, je soupisem témat, která mají školy učit. Nadále tak zůstává aktuální závěr Nejvyššího kontrolního úřadu, který v roce 2012 prověřoval zavádění státní maturity do praxe. Konstatoval, že to bylo drahé a že vzhledem k tomu, že stát neřekl, čeho chce dosáhnout, se nedá říct, zda se to podařilo.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

2 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
3. července 2018 v 13:37  

Ona kdyby nějaké přínosy měla, tak by už dávno ti, co se kolem toho motají a berou velký prachy křičeli a vyřvávali její výhody do světa. Protože žádné nejsou, tak je potřeba tiše a nenápadně o prázdninách za další stovky miliónů vyměnit všechna pracoviště DDT, které jsou na všech maturujících školách a byla kýmsi prohlášena za zastaralá. Děti se učí na počítačích starých 20 let, ale pánové od maturit nají počítače z roku 2010 s dvoujádrovým procesorem, tiskárnou, která se stále ještě prodává za zastaralou. Tady prostě dobře nebude, dokud tuhle svoloč nikdo nevymete..... A řekněte to hodně nahlas. Státní maturita je tunel jako prase!!!

Karel Lippmann řekl(a)...
3. července 2018 v 19:17  

Vše nasvědčuje tomu, že dokud se nezačneme zabývat tím, co z obsahu daného předmětu bude potřebovat ten, kdo se jím bude dále profesionálně zabývat, a ten, kdo jej potřebuje ke vzdělání, důležitému v životě vůbec, z místa se nepohneme. Testy jsou totiž schopny hodnotit jen základy odbornosti, se vzděláním mají společného jen málo, nanejvýš holá fakta a formálně logické výroky. Ty by mohly být obsahem "minimálních požadavků" maturity, v žádném případě však nemohou ověřovat kvalitu celkového vzdělání. Jsou totiž založeny na logicko-matematických schopnostech, což vyhovuje tradici školství, podle psychologa H. Gardnera je však zapotřebí je řadit do souborů ostatních inteligencí jako jejich rovnocenného partnera. Teprve pak vzniká vzdělání. Tradiční redukcí schopností žáků poškozujeme vzdělanostní vývoj většiny z nich (mnohé navíc neprávem odsuzujeme k neúspěchu) a v souhrnu pak intelektuální stav celé společnosti. Zbytečně a zatvrzele.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.