Záměr státu dostat sociálně slabé do školky nevyšel. Podle inspekce by pomohlo dotování stravného a dopravy

pondělí 4. června 2018 ·

Novinka z loňského září – povinná školka pro předškoláky – měla cílit hlavně na pětileté děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. Právě ty se dlouhodobě předškolního vzdělávání neúčastní. Moc úspěchů ale nemá. Podle šetření České školní inspekce se ani přes zákonnou povinnost stále nepodařilo zapojit zhruba tři procenta dětí z populačního ročníku, na který bylo toto opatření zaměřeno. Vliv na to má nezájem rodičů a některá ne zcela domyšlená opatření, jež stát zavedl. Vyplývá to z nové zprávy školní inspekce. Informují Hospodářské noviny.


Tomáš Zatloukal (msmt.cz)
„Přestože povinné předškolní vzdělávání je bezúplatné, problémem pro některé rodiny zůstává placení stravného či financování dalších aktivit dětí ve školce, jako jsou například výlety, nebo náklady na oblečení,“ řekl HN ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. Jde o rodiny zejména z Karlovarského, Ústeckého, Moravskoslezského kraje a Vysočiny. Inspekce doporučuje těmto dětem zajistit dotované stravování nebo dopravu. Zjistila, že na obědy ojediněle přispívaly neziskové organizace nebo zřizovatelé školek v sedmi krajích, avšak dotace na dopravu nebyly nikde...

Podle Zatloukala je k úvaze, jestli by stát neměl zvolit něco jiného než plošnou povinnost. „V současném nastavení je to tedy spíše něco, co školám přináší pouze problémy a administrativní komplikace,“ konstatoval šéf inspektorů.

To potvrzuje i speciální pedagožka Eva Čadová z Brna. „Ministerstvo chápe povinnou školní docházku v režimu: buď dítě chodí do školky pět dní v týdnu, nebo je v režimu domácího vzdělávání. Nic mezi tím zákon nepředpokládá.“

Celý text naleznete zde
Zprávu ČŠI naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.