Stát chce rekordní růst zaměstnanců ve školství: Návrh rozpočtu počítá s 16 tisíci novými místy

neděle 24. června 2018 ·

Největší plánovaný růst počtu zaměstnanců do jednoho resortu v novodobé české historii by znamenalo šestnáct tisíc nových míst ve školství. Navýšení počtu pedagogů skoro o desetinu má stát přijít na pět miliard ročně. Počítá s tím první návrh státního rozpočtu, který tento týden projednala vláda. Informuje Česká televize.

Robert Plaga (msmt.cz)
Ministr školství v demisi Robert Plaga tvrdí, že víc lidí ve školství bude také znamenat lepší vzdělávání dětí od mateřských až po střední školy. „Bude umožněno školám dělit výuku, to znamená zvýšit tu kvalitu právě proto, že budou matematiku nebo jazyky moci dělit. Ne, že by nemohli, ale teď to budou mít zabezpečeno i finančně,“ řekl ministr školství, mládeže a tělovýchovy v demisi Robert Plaga (nestraník za ANO).

Zatímco ministerstvo tvrdí, že víc nových lidí potřebují školy kvůli zabezpečení inkluzivního vzdělávání, kvůli vyššímu počtu dětí ve školách nebo na kvalitnější výuku v mateřských školách, opoziční strany považují plán vlády za naprosto nereálný a upozorňují, že samotný nárůst počtu pedagogů kvalitu školství zvýšit nemusí.

Nejvíc nových zaměstnanců by mělo přijít do škol kvůli inkluzi – pět a půl tisíce, přes čtyři tisíce do mateřských škol, tři tisícovky kvůli silnějším populačním ročníkům do škol nebo dva tisíce pro speciální školy. „To číslo je potřeba chápat jako maximální možný počet, který bychom rádi dostali do školství,“ upřesnil ministr v demisi Plaga.

Ministerstvo školství připouští, že nabrat během jednoho roku víc než šestnáct tisíc pedagogů nebude pro školy a školky jednoduché. Vláda na to ve středu při projednávání rozpočtu předběžně vyčlenila pět miliard korun.

Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. června 2018 v 9:30  

jaké nové předměty ti učitelé budou učit?bude se učit i o sobotách?

Unknown řekl(a)...
25. června 2018 v 9:32  

přijedou ukrajinské učitelky?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.