Příliš pravěku, málo novodobých dějin. Výuka dějepisu ve školách zamrzla

středa 13. června 2018 ·

„Vzdělávací obsah v dějepise je natolik předimenzovaný, že určitě nelze říci, že by na výuku moderních dějin, tedy řekněme na dějiny od počátku 20. století, případně dějiny po roce 1945, byl dostatek prostoru,“ říká náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Reportáž o chystané změně výuky dějepisu přináší iDNES.cz.

„Prostor učit moderní dějiny na středních školách moc není. Učí se většinou ve druhé polovině čtvrtého ročníku, který je navíc zkrácený, a studentům to už je z mé zkušenosti spíš jedno. Učitelé to dohánějí na poslední chvíli, na moderní dějiny je daleko méně času než třeba na výuku středověku,“ potvrzuje dějepisář Pavel Mervart z královéhradeckého Gymnázia J. K. Tyla.

„S úrovní, s jakou dnešní žáci rozumějí soudobým dějinám, spokojený být nelze. Jenže škola není ani jediným, ani nejdůležitějším místem, ve kterém se žáci s minulostí setkávají,“ podotýká vedoucí oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů Vojtěch Ripka.

Přesto se podle Ripky situace zlepšuje a začínají převažovat školy, na kterých se soudobým dějinám prostor věnuje. „Existuje skupina aktivních učitelů, kteří se nespokojí pouze s výkladem od tabule podle učebnice. Velikost této skupiny neznáme, odhadem se jedná o tisíc učitelů, tedy zhruba jednu pětinu všech,“ říká Ripka.

Česká školní inspekce chce do budoucna způsob výuky dějepisu změnit. Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) už v současné době pracuje na změně rámcových vzdělávacích programů pro školky, základní a střední školy. „Chceme přesunout od toho ‚co se učí‘ k tomu ‚co žák umí‘. Současně se připravuje metodická podpora pro učitele, která zahrne i doporučené metody výuky a hodnocení žáků,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí NÚV Markéta Růžičková.

Chystanou změnu výuky dějepisu serveru iDNES.cz potvrdila i mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová.

Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
13. června 2018 v 5:50  

v usa věnují největší prostor v dějáku dinosaurům a šavlozubým tygrům

Ivo Mádr řekl(a)...
13. června 2018 v 18:30  

Docela velkým problémem je vysvětlit žákům a studentům tzv. velkou privatizaci z devadesátých let. Důvody onoho problému jsou všeobecně známy. Nyní jen stačí počkat na nezkreslené zhodnocení historiky.

Kvaternion řekl(a)...
13. června 2018 v 19:11  

Nevím, nakoli se výuka dějepisu změnila od doby, kdy jsem chodil do školy, ale tehdy byla přímo tragicky poplatná historiografii devatenáctého století - významní panovníci, významné bitvy, významné říše a především národy, vše měřeno evropskou optikou. O tom, jak vypadal třeba denní život většiny populace ve středověku, jsem se nedozvěděl nic.

Unknown řekl(a)...
14. června 2018 v 10:55  

mádr/ platípravidlo že historie je to,co je ob jednu generaci = 30 let , za námi,čili dějepis učíme max do r 1988,přičemž bereme do úvahy cele,vývojovou etapu,tzn že jdu v tomto případě i několik let dále dozadu,ale ti snad každý dějepisář zná

Unknown řekl(a)...
14. června 2018 v 10:58  

kvaterion, nedověděl protože důležitější jsou ta data,pojmy,události a logická práce s nimi,to je fundament,ostatní si vygůglíte...
cílem výuky dějepisu jest naučit syntézu a analýzu dat a ne co nosila ve středověku červená karkulka

Ivo Mádr řekl(a)...
14. června 2018 v 22:28  

laimes28

Bohužel, díky RVP musíte za rok 1989.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.