Školský výbor: Povinná školka zůstane, školka pro dvouleté bude zrušena. O reformu financování se dále bojuje

čtvrtek 10. května 2018 ·

Návrh poslanců ODS na zrušení povinné předškolní docházky pro pětileté a její zpoplatnění neuspěl. Rozhodl o tom ve středu sněmovní školský výbor. Zároveň doporučil plénu zrušit dvouletým dětem nárok na umístění v mateřince tak, jak ODS původně navrhla. Informují Novinky.cz.


Takový je výsledek hlasování většiny poslanců, kteří tak podpořili pozměňovací návrh Karla Raise (ANO). „Povinnou předškolní docházku chceme zachovat, aby docházelo k nějaké socializaci sociálně slabých. Měli by si navyknout na pobyt mezi vrstevníky. Navíc je to stěží rok, co to bylo zavedeno, tak by bylo dobré počkat na to, jak to dopadne,“ vysvětlil Rais. ¨

S návrhem souhlasil i ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO). Stejně tak se postavil za návrh, kterým se ruší dvouletým dětem nárok na umístění ve školce od roku 2020.

Některé poslance zaskočil Václav Klaus ml. (ODS), který se znovu vytasil s odkladem reformy financování regionálního školství. Klíčová reforma, kterou schválila Sněmovna v předchozím složení, má za cíl srovnat financování škol, které dnes dostávají peníze zejména podle počtu žáků. Nový systém má upřednostnit počty odučených hodin učitelů.

Přestože za změnou financování stojí většina odborníků, Klaus se ho snaží zastavit. „Pokládám to za velmi nebezpečnou věc, která může vypuknout. Je to jako inkluze: zamává to celým systémem v negativním směru,“ řekl Klaus. „Tady pan ministr už z toho zešedivěl,“ dodal v nadsázce.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
10. května 2018 v 12:53  

předškolní výchova má být provozována soukromými subjekty a rodiče mají mít naprostou volnost v rozhodování jestli a kam dítě dají

Kvaternion řekl(a)...
10. května 2018 v 15:01  

Václav Klaus mladší jako vždy: podle ideologie, navzdory odborníkům, proti dětem.

Radek Sárközi řekl(a)...
10. května 2018 v 19:07  

Novelu Václava Klause podpořila řada organizací:

Dvouleté děti v MŠ od roku 2020 - nesouhlasná vyjádření
Paní ministryně, dvouleté děti do školky nepatří! (e-petice - přes 14.300 signatářů)
Pedagogická komora podporuje petici Dvouleté děti do školky nepatří (nejpočetnější školský spolek - přes 1.900 členů)
Vyjádření ředitelek a ředitelů mateřských škol k problematice umisťování dvouletých dětí do MŠ (přes 80 ředitelek MŠ)
Rada města Brna podporuje „Vyjádření ředitelek a ředitelů mateřských škol k problematice umisťování dvouletých dětí do MŠ“
Školský zákon se musí změnit, shodují se starostky a starostové z celé republiky (Svaz měst a obcí ČR - 2.725 členských obcí)
Dvouleté děti v MŠ a dva roky iracionální, nefaktické, útočné a místy až nenávistné diskuze (Milan Vácha, starosta obce Psáry)
Dvouleté děti ve školkách? Obce pro ně nemají kapacitu (Sdružení místních samospráv ČR - přes 1.500 členských obcí)
Patří dvouleté děti do školky? (Asociace lesních mateřských škol - přes 140 MŠ)
Senátní výbor podpořil návrh Klause mladšího na zrušení školky pro dvouleté
Plaga podpoří návrh proti povinnosti školek pro dvouleté
Starostové z celé republiky se shodují, že se musí školský zákon změnit, aby dvouletí nebyli povinně přijímáni do mateřských školek (Svaz měst a obcí ČR - 2.725 členských obcí)

http://www.pedagogicka-komora.cz/2018/03/dvoulete-deti-v-ms-od-roku-2020.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.