Pohár pro absolutního vítěze a zlaté medaile na evropské přírodovědné olympiádě EUSO získal český tým

čtvrtek 10. května 2018 ·

Mladí čeští vědci dosáhli v mezinárodní soutěži mladých přírodovědců EUSO (European Union Science Olympiad) ve slovinské Lublani obrovského úspěchu a získali pohár pro absolutního vítěze a zlaté medaile. Letos se od 28. dubna do 5. května konal již 16. ročník této týmové soutěže, která propojuje přírodovědné disciplíny – fyziku, chemii a biologii. Za každou zemi se jí mohou zúčastnit dvě tříčlenná družstva studentů ve věku do 17 let, doprovázená třemi vedoucími mentory za jednotlivé vědecké obory. Na soutěž jsou vysíláni vybraní vítězové předmětových olympiád.



Zlatý tým tvořili: Jan Obořil z Klasického a španělského gymnázia Brno-Bystrc, David Kamenský z Gymnázia a Jazykové školy Břeclav a Jiří Janoušek z Gymnázia Budějovická v Praze 4.

Druhý tým složený z Karolíny Fárníkové a Adama Mendla z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře a Ondřeje Pelánka z Klasického a španělského gymnázia Brno-Bystrc získal stříbrné medaile.

V letošním roce se soutěže zúčastnilo 25 zemí, které do soutěžního klání vyslaly 50 týmů. Česká republika se tímto výsledkem řadí mezi nejúspěšnější evropské země a opakovaně prokazuje efektivní systém práce s mladými přírodovědnými talenty. Přípravě a výběru studentů za Českou republiku se před zahájením EUSO věnuje Talentcentrum Národního institutu pro další vzdělávání ve spolupráci s vysokoškolskými pedagogy. Letos to byli prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D., a RNDr. Lenka Libusová, Ph.D., z katedry buněčné biologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, doc. RNDr. Jan Kříž, Ph.D., z katedry fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové a doc. Ing. Petra Bajerová, Ph.D., z katedry analytické chemie Chemicko-technologické fakulty Univerzity Pardubice.

Myšlenka uspořádat soutěž EUSO vznikla v roce 2002 v Irsku. U jejího zrodu stál Michael Cotter z Dublin City University, který ji založil s cílem oslovit co nejvíce mladých vědeckých nadějí, podpořit jejich odborný růst a vytvořit platformu pro jejich setkávání a srovnávání znalostí a praktických dovedností. První ročník EUSO se konal roku 2003. V době, kdy celá Evropa volá po mladých a šikovných vědcích a technicích, kterých je na evropském trhu práce stále nedostatek, se investice do podobných akcí jistě vyplatí. To, co činí soutěž EUSO výjimečnou, je její mezioborové zaměření a důraz na řešení komplexních praktických úloh. Kromě vyhledávání mladých talentů v oblasti přírodních věd patří mezi priority EUSO také rozšíření spolupráce mezi členskými zeměmi EU v oblasti školství a vzdělávání.

Více informací naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.