Ředitel školy: Předškoláci jsou na tom v mluveném projevu hůř, než byly děti před nějakými deseti lety

neděle 20. května 2018 ·

Obrovský nárůst logopedických vad, problémy s výslovností, se zapamatováním textu, malá slovní zásoba, nedostatečné porozumění mluvené řeči. To jsou jen některé zásadní potíže, s nimiž se při vstupu do školy potýká stále víc prvňáků. Na problém ukázaly nedávné zápisy do 1. tříd, jejichž výsledky nyní školy vyhodnocují. Reportáž přináší iDNES.cz.

Ellen Mlátilíková (linkedin.com)
„To je trend posledních let. Děti, které k nám k zápisům přicházejí, jsou s ohledem na ovládání techniky, mobilních telefonů a počítačů na vysoké úrovni, ale například v mluveném projevu jsou na tom hůř, než byly děti před nějakými deseti lety. My to vnímáme jako problém,“ uvedl ředitel Základní školy Křižíkova Sokolov Vladimír Vlček. Myslí si, že rodiče už tolik s dětmi nemluví, neopravují chyby ve výslovnosti, nechávají je patlat či šišlat. A také jim málo čtou.

Podobné zkušenosti má i ředitelka školy v Lipové Michaela Lámerová. „Děti mívají obrovské problémy s řečí a obecně i malou aktivní slovní zásobu. Podle mého názoru se už v rodinách tolik nemluví. A co mne překvapilo, řada dětí nezná klasické české pohádky,“ řekla Lámerová. Při zápisech učitele také překvapilo, že u některých dětí vázne komunikační stránka řeči, děti mají problém se zapamatováním textu a někdy nerozumějí ani běžným pojmům.

„Za posledních deset let takových dětí výrazně přibylo,“ potvrdila logopedka Irena Vohralíková. „A nejsou to jen vady výslovnosti. Některé děti mají problém s porozuměním mluvené řeči a s osvojováním gramatiky,“ uvedla Vohralíková s tím, že v této oblasti je důležitá spolupráce rodičů.

Vedoucí pedagogicko–psychologické poradny v Chebu Ellen Mlátilíková míní, že vázne školní připravenost předškoláků. „Nejde to říct obecně. Některé děti jsou připraveny výborně, jinde to vázne, protože se v rodině málo mluví, nechodí se do přírody, nerozvíjí se motorika. Děti se často nejsou schopny soustředit na mluvenou řeč, mají vady výslovnosti, protože je rodiče doma jen posadí před televizi. Můj názor je, že předškolní příprava by měla být mnohem intenzivnější,“ dodala psycholožka.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.