Opravit bolavou duši. O tom, jak středoškoláci vyvolali mezinárodní diskusi o duševním zdraví

čtvrtek 24. května 2018 ·

„Každý z nás má někdy problém, nebojme se o něm mluvit.“ Tak zní motto projektu Dávám židli do kruhu, který se už rok a půl snaží v Česku otevřít diskusi o duševním zdraví. Pomyslnou židli do kruhu dala řada českých osobností, ale kampaň rychle přesáhla i hranice naší země. Na základě toho vznikl nadační fond, který financuje podobné aktivity. Jen loni rozdal 250 tisíc. Za projektem stojí středoškoláci z jednoho pražského gymnázia. Minulý týden za to získali cenu Gratias Tibi za přínos ve vzdělávání. Reportáž přináší server Rodiče vítáni.


Matěj Bíža (gevo.cz)
„Na samém počátku – před mnoha lety – stála snaha učitelů gymnázia Evolution Jižní Město učit projektově, provázat něčím výuku. „Chtěli jsme vymyslet s dětmi nějaký projekt, kde se naučí a procvičí co nejvíc dovedností najednou. Napadlo nás udělat muzikál. Krom hraní a zpívání se trénovali v produkci, prezentaci, strategii, propagaci, shánění peněz a dalších dnes tak důležitých dovednostech,“ popisuje Matěj Bíža, který má na gymnáziu na starost ateliér PR a produkce.

Přišel muzikál druhý, třetí a potom čtvrtý s názvem Židle v kruhu. Ten vypráví o řediteli školy, který se kvůli studentské vzpouře dostal do blázince. Téma duševního zdraví studenty zaujalo a řekli si: muzikál nikoho nezajímá, pojďme v té věci podniknout víc. Třeba se pokusit zbořit předsudky týkající se duševního zdraví.

Kampaň s hashtagem #davamzidlidokruhu doslova obletěla svět. Známé osobnosti, ale i běžní lidé se fotili s židlí a sdíleli to na sociálních sítích – tím symbolicky podali židli někomu, kdo ji zrovna dnes potřebuje. „Židle v kruhu symbolizuje, že každý z nás někdy může potřebovat pomoc. Zároveň tím říkají, nebojme se mluvit o tom, co nás trápí,“ doplňuje Matěj Bíža.

Celosvětový ohlas vedl k dalšímu rozvoji: když se to tak dobře chytlo, zkusíme k podobným aktivitám motivovat i další studenty. Gymnazisté založili nadační fond a vyzvali studenty napříč republikou, aby si vymysleli svůj vlastní projekt na duševní zdraví. Z fondu GEVO na to mohou získat až deset tisíc korun.

Třeboňské gymnázium nebo průmyslovka z pražského Smíchova použily peníze na workshopy o duševním zdraví vedené odborníky. Zajímavý paradox nastal u dalšího vybraného projektu: přednášky o poruchách příjmu potravy pro studenty fyzioterapie na FTVS. Středoškolští studenti tak pomáhají financovat aktivity vysoké školy.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.