Miloš Rathouský: Zásadní otázkou přijetí každé reformy je, jak kvalitně bude připravena, a také vydiskutována se školami

sobota 12. května 2018 ·

„Předně bych chtěl konstatovat, že souhlasím se všemi uvedenými připomínkami a výtkami ke stávajícímu systému financování „na hlavu“. Sdílím rovněž názor na „bratrovražednou“ honbu škol za počty žáků a z toho vyplývající snižování nároků na ně... Zkušenost s několika předešlými návrhy mě ale bohužel nutí k opatrnosti ohledně přesvědčení, že jakýkoli navržený systém musí být zákonitě lepší než ten dosavadní,“ píše Miloš Rathouský v časopise Řízení školy v reakci na článek „Proč potřebujeme změnu systému financování“ autorů Mgr. Bc. Hany Stýblové a Mgr. Pravoslava Němečka.


Milo Rathouský (eduin.cz)
Rathouský mimo jiné píše:

Zásadní otázkou přijetí každé reformy totiž je, jak kvalitně bude nejen připravena, ale také vydiskutována se školami, učiteli a odbornou veřejností. Z tohoto důvodu nemohu podpořit hodnocení nového systému financování, které uvádějí autoři článku. Je sice pravda, že hodlá sjednotit roztříštěné výše stávajících krajských normativů, a tedy odstranit nespravedlivost spočívající v tom, že za stejný objem práce dostanou školy v různých krajích jiné částky, ale nehovořil bych zde o jeho předvídatelnosti a jednoduchosti.

Naopak, dosud (psáno v březnu 2018) nejsou známy všechny komponenty systému, jako je způsob financování nepedagogických pracovníků, částky na nadtarify a vlastně nejsou schváleny ani zmíněné PHmax. V rozpočtu na rok 2019 a další roky navíc stále nejsou vyjednány prostředky ve výši 5-10 miliard korun, které jsou podle odhadů každoročně nezbytné na zavedení nového systému financování. Ani přes deklarovanou informační kampaň ministerstva není jisté, zda jsou s novými principy financování seznámeni nejen učitelé, ale i mnozí ředitelé, kteří se nesdružují v různých asociacích. Konečně nerozumím tomu, že nový systém financování „dopadne“ na všechny veřejné školy, ale školy církevní a soukromé budou i nadále financovány „na hlavu“.

Miloš Rathouský je zástupce ředitelky sekce pro oblast vzdělávání, Svaz průmyslu a dopravy ČR

Celý text naleznete v květnovém vydání časopisu Řízení školy (nakladatelství Wolters Kluwer)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.