Přelomový objev fyzika Jungwirtha a jeho týmu umožní mnohem rychlejší zápis dat

středa 18. dubna 2018 ·

Vědcům z Fyzikálního ústavu Akademie věd (AV ČR) se podařilo najít způsob, jak mnohem rychleji zapisovat a ukládat informace. Podstatou jejich objevu jsou antiferomagnety, tedy látky se zvláštním chováním při průchodu elektrického proudu. Vědcům se podařilo prokázat, že zápis dat je u nich až tisíckrát rychlejší než u běžných paměťových médií, a vytvořili čip, který se dá propojit s konvenční elektronikou. Objev ČTK popsal vedoucí oddělení spintroniky a nanoelektroniky Tomáš Jungwirth.

Tomáš Jungwirth (repro ČT)
Že by něco takového mohlo fungovat, tušili vědci už před dvěma lety. Od laboratorních experimentů nyní přešli dál. "Byli jsme schopni tento princip přenést z komplikovaných laboratorních přístrojů, které zaberou celou místnost, do čipu - do jednoduché krabičky, kterou připojíme k počítači a která je schopná fungovat s konvenční elektronikou," řekl Jungwirth.

Prokázali tím, že součástky vyrobené na jimi objeveném základě mohou fungovat. "Není to ještě tak daleko, že by se tento čip dal prodávat, ale je to důkaz, že použití tohoto principu není science fiction," uvedl vědec.

Jeho tým také prokázal, že nový zápis dat je mnohem rychlejší než způsob, jaký se užívá nyní, a to až tisíckrát. "Vzbudili jsme tím velký ohlas ve vědecké komunitě. Není to už jen předpověď, ale vědecky prokázaný fakt," řekl Jungwirth. Objev může mít významné užití v oblasti umělé inteligence a neuronových sítí.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
18. dubna 2018 v 23:35  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
19. dubna 2018 v 1:04  

Objevem je nalezení nové tedy dosud neznámé přírodní zákonitosti. To, co udělali dotyční, je zřejmě spíš jen vynález, což je nalezení nového tedy dosud neznámého řešení technického problému, které se od dosud známých řešení odlišuje (vyznačuje) novým nebo větším účinkem. J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.