Popírání holokaustu. Nebezpečný fenomén, se kterým se dá bojovat tresty i osvětou. Jakou roli hrají školy?

pondělí 23. dubna 2018 ·

„Ti, kdo popírají holokaust, pro mě nejsou žádní partneři k diskuzi. S někým takovým si nemůžu vyměňovat argumenty. Jsou mimo mou úroveň a vzbuzují ve mně opovržení nebo lítost v tom smyslu, že vůbec někdo takový může existovat,“ říká pro Televizi Seznam Toman Brod, který prošel Terezínem a Osvětimí. Pořad Mapa se věnuje popírání holokaustu i tomu, jakou roli mohou ve střetu s tímto stále aktuálním fenoménem hrát školy.


Toman Brod (youtube.com)
Popírání holokaustu. I 73 let po skončení hrůz druhé světové války je to i vzhledem k nárůstu antisemitismu v některých státech stále živé téma. V Německu nebo Rakousku se popírání holokaustu stíhá a trestá mimořádně přísně. Za tento zločin hrozí až pět let vězení. V mnoha státech se ale zpochybňování nebo odmítání faktu, že za druhé světové války docházelo v Evropě k systematickému vyvražďování Židů nacisty, skrývá za právo na svobodu názoru…

Podle statistiky, kterou Televizi Seznam poskytlo Nejvyšší státní zastupitelství, byl v Česku podle paragrafu 405 o „popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia” od roku 2011 ve 20 případech vynesen podmíněný trest, jednou trest peněžitý a jednou bylo upuštěno od potrestání. Tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus si myslí, že mezi popírači holokaustu je třeba rozlišovat: „Pokud to někdo někde plácne a neví, co mluví, tak se to asi dá pochopit a je tam možná určitá cesta k nápravě. Horší je, když z toho někdo má program, a to nemluvím ani o politickém programu. Když to někdo programově šíří jen tak, aby šířil nějaké zlo, nějakou nenávist…”

V Německu platí, že každý školák v průběhu sebekratší akademické dráhy navštíví alespoň dva koncentrační nebo vyhlazovací tábory. Děti o svých zážitcích píší seminární práce, vystupují s referáty, debatují s pamětníky. V Česku se také najdou školy, které tuto kapitolu historie berou nesmírně vážně. V Mapě tak o holokaustu mluví žáci pražských základních škol Červený vrch a K Dolům, kteří vyrazili s Tomanem Brodem na exkurzi do Terezína.

Celý pořad je ke stažení zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
23. dubna 2018 v 14:08  

moda navštěvovat koncentráky byla u nás v 90. letech,jak na zš tak i sš,přojelo se pochodilo po venku a tam, co to bylo zadarmo,na vstup a komentovanou exkurzi nikdo utrácet nechtěl,žáci si dali zmrzku a udělali pár selfíček a pak psali ve slohu jaký to byl príma výlet do koncentráku a co že se na tom těm židům vlastně nelíbnilo,nejel jsem tam ani jednou , anóbrž půlka mých předků tam někde poletuje po okolních loukách pokud se už jako prach definitivně někde neusadili

Unknown řekl(a)...
23. dubna 2018 v 14:09  

takže odpopvěď na otázku "jakou školy hrají roli" jest odpověď "hanebnou!"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.