'Míst je dost.' Ministerstvo často odmítá povolit soukromé ZŠ, k Ústavnímu soudu míří další stížnost

pondělí 23. dubna 2018 ·

Do soukromých základních škol většinou rodiče posílají své děti kvůli alternativnímu způsobu výuky. Jenže podle státu je kapacita základních škol dostatečná a nové často odmítá povolit. Letos zatím ministerstvo školství zapsalo 14 nových soukromých zařízení, stejný počet uchazečů odmítlo. Jak zjistil Radiožurnál, kvůli této praktice zamířila k Ústavnímu soudu na resort další stížnost.


Pavla Sadilová (viacordata.cz)
V pražských Modřanech funguje třetím rokem při základní škole Rakovského montesorri třída. Provozuje ji nezisková společnost Via Coradata. Už loni se chtěla osamostatnit, jenže ministerstvo školství ji odmítlo zapsat do rejstříku jako soukromou základní školu. Resort uvedl, že kapacita vzdělávacích zařízení v okolí je dostatečná.

„Podali jsme ústavní stížnost. Z našeho pohledu je to politická zakázka. Není vůle na tom, aby děti angažovaných rodičů se odlévaly do jiných systémů,“ řekla Radiožurnálu zakladatelka společnosti Via Cordata Pavla Sadilová.

Po Ústavním soudu žádá, aby rozhodnutí ministerstva zrušil. Stejně tak požaduje zrušení části školského zákona. Konkrétně tu pasáž, která resortu umožňuje odmítnout zápis školy do rejstříku v případě, že to není v souladu s dlouhodobým záměrem vzdělávání Česka nebo kraje. Podobný návrh už loni podala taky skupina senátorů.

Ministerstvo školství odmítá, že by vzniku soukromých zařízení bránilo. „Jsou ale oblasti, kde jsou kapacity naplněny. Tam ministerstvo školství v souladu s dlouhodobým záměrem tyto školy nezapisuje,“ vysvětlil náměstek resortu Václav Pícl z ČSSD.

Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
23. dubna 2018 v 14:26  

Pokud školy do žádosti napíší, že se předem zříkají státních příspěvků, ať je klidně MŠMT zapíše. Ale neexistuje důvod, aby v oblasti s dostatečným počtem volných míst ve veřejných ZŠ stát povinně dotoval podnikání soukromých ZŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.