Boj o zápis do lepších škol začal. Rozdíly mezi základními školami jsou velké

pátek 6. dubna 2018 ·

Podle některých rodičů zápisy velmi připomínají přijímací zkoušky. I když děti mají podle trvalého bydliště školu určenou spádově, možné je podat více přihlášek. A o vyhlášené základky je velký boj. Někteří rodiče tak neváhají přepsat právě trvalé bydliště potomka například ke známým, kteří bydlí blízko takové vzdělávací instituce. Reportáž přinášejí Lidové noviny.



„Rozdíly mezi jednotlivými základními školami jsou bohužel velké a rodiče to vědí. Ministerstvo školství by se mělo snažit, aby měly všechny srovnatelně dobrou úroveň a rodiče o výběru vůbec nemuseli přemýšlet,“ řekla nedávno LN Jana Straková z Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, podle níž selekce prvňáků rozdíl mezi školami nezdravě prohlubuje.

Většina prvňáků ještě tak jako tak nastoupí do přeplněných tříd. Výjimkou skutečně není, že učitelé vykládají látku i třiceti dětem naráz. Tomu má zabránit reforma financování regionálního školství, kterou současný ministr v demisi Robert Plaga (ANO) přislíbil od ledna 2019. Školy nebudou dostávat peníze podle počtu žáků, ale odučených hodin.

„Pak by tyhle děti mohly v některých případech zažít menší kolektivy na některé předměty. Což by měla být pozitivní změna. Ale i tyhle změny zažijí spíš až ve vyšších ročnících,“ sdělil Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin.

Někteří i kvůli přeplněným třídám v klasických školách hledají ty „alternativnější“: „Je velký zájem o inovativní veřejné školy, tam je setrvalý přetlak. A tam, kde rodiče takovou nenajdou, mají tendenci si založit vlastní, která jejich potřebám vyhoví. Ministerstvo se snaží tomuto trendu bránit,“ dodává Feřtek.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.