Amelia Gackowska: Co je to genderově citlivé vzdělávání a jak ho prosadit ve školách

středa 4. dubna 2018 ·

„Pojem genderově citlivé vzdělávání může vzbuzovat obavu. Nejedná se ale o žádné vnucování „nepřirozených“ přístupů, ale právě naopak o myšlenku, že každé dítě si zaslouží prostor pro svůj rozvoj. Vedle rodičů jsou to školky a školy, které mají jedinečnou příležitost udělat z genderově citlivého přístupu k mladým lidem, a hlavně k dětem, které ještě stereotypy a zastaralé způsoby myšlení nemají zakořeněny, něco normálního. Bohužel ale tyto šance ve většině případů nevyužívají,“ píše Amelia Gackowska v Deníku referendum.


Amelia Gackowska (blog.liu.se)
Gackowska pokračuje:

Učební osnovy i vyučující reprodukují ustálené mýty ve stylu Rousseauovy filosofie, že chlapci a dívky mají na základě svého biologického pohlaví odlišné schopnosti. A pokud některá škola zapojuje vzdělávací metody, které kriticky reflektují zavedené normy, může narazit na odmítnutí rodičů, kteří prosazují svá náboženská nebo kulturní práva či chtějí vychovávat své děti konzervativnějším způsobem, aniž by do této výchovy někdo externě zaváděl alternativní myšlenky.

Jak tedy lze mezi dosavadními zdánlivě neproniknutelnými systémy státní školní docházky a rodičovské autority prosadit dnes tolik potřebné genderově citlivého vzdělávání?

Prvním krokem je objasnit, co přesně pojem genderově citlivé vzdělávání znamená. Nejde ani o módu vnucující politickou korektnost, ani o prosazování přístupu, že dívky mají vyšší hodnotu než chlapci, který je mylně označovaný za feministický. Nejedná se ani o kampaň, která by pouze informovala o pubertě, sexu a reprodukci v rámci školní výuky, jakkoliv je i toto zásadní součástí genderově citlivého vzdělávání.

Mystifikace o různých identitách může stavět zbytečné bariéry a bránit tak přátelstvím, nebo i romantickým vztahům. Genderově citlivé vzdělávání znamená mimo jiné i otevřenost, poznání a respektování všech pohlaví, pochopení toho, jak a proč vznikají stereotypy o různých pohlavích a identitách a jak a proč vzniká segregace určitých skupin na základě genderových identit. Znamená také povzbuzovat děti a vytvářet prostor pro to, aby prozkoumaly své vlastní zájmy a rozvíjely své osobnosti bez obav z šikany založené na genderové identitě nebo biologickém pohlaví.

Právě poslední oblast se příliš často podceňuje. Ve světě, kde se očekává, že chlapci mají přirozená privilegia, mohou být jednoduše přehlíženi ti z nich, kteří mají ženskou, „agender“ (bez genderové identity) či nebinární genderovou identitu.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Aladar řekl(a)...
4. dubna 2018 v 9:38  

Nojo nejlepší by bylo se vrátit zpět k chlapecké a dívčí škole :-)

Q. E. D. řekl(a)...
4. dubna 2018 v 19:20  

Učební osnovy i vyučující reprodukují ustálené mýty ve stylu Rousseauovy filosofie, že chlapci a dívky mají na základě svého biologického pohlaví odlišné schopnosti.

Tak např. tři holky najednou se jen stěží vyčůrají do jedné mísy. Tři kluci bez problémů. :)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.