Udělali jsme chyby, připustil zakladatel Facebooku. Největší sociální sítí otřásá aféra s únikem dat

čtvrtek 22. března 2018 ·

Britští poslanci požádali zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga, aby kvůli kauze kolem marketingové společnosti Cambridge Analytica vypovídal před parlamentním výborem vyšetřujícím problematiku falešných zpráv. Zástupci americké internetové společnosti prý v minulosti výboru poskytovali zavádějící vyjádření. Vyšetřování praktik Cambridge Analytica ve středu podpořila i britská premiérka Theresa Mayová, napsala agentura Reuters. Zuckerberg připustil, že Facebook udělal chyby. Informuje iHNED.cz.


Největší sociální síť světa podle jejího zakladatele zlepší ochranu osobních údajů a omezí k nim přístup aplikacím jiných společností. Zuckerberg to podle televize CNN řekl ve svém vůbec prvním veřejném komentáři k aféře.

"Máme odpovědnost za ochranu vašich dat a pokud to nedokážeme, pak si nezasloužíme vám sloužit," napsal Zuckerberg na svém facebookovém profilu. "Snažil jsem se pochopit, co se přesně stalo, abych se ujistil, že se to nebude opakovat," dodal.

Současnou mediální smršť kolem společnosti zabývající se využitím digitálních dat na předvolební kampaně spustily minulý týden reportáže The Guardian a The New York Times, podle nichž firma tajně získala údaje o desítkách milionů uživatelů. Využila k tomu osobnostní kvíz vytvořený akademikem Aleksandrem Koganem, který s ní spolupracoval. Do jeho aplikace se zaregistrovalo na 300 tisíc uživatelů, pravidla Facebooku ale do roku 2016 umožňovala aplikacím volný přístup také k údajům o všech přátelích přihlášených osob.

Celý text naleznete zde
Článek v The Ney York Times naleznete zde
Článek v The Guardian naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.