Peníze na inkluzi se ukrajují z učitelských platů, tvrdí spolek Pedagogická komora. MŠMT nesouhlasí

pátek 2. března 2018 ·

Spolek Pedagogická komora upozorňuje, že některé kraje údajně snížily školám finance pro letošní rok, aby měly z čeho hradit společné vzdělávání, takzvanou inkluzi. Například v Moravskoslezském kraji jde o 19procentní snížení finančních prostředků na nenárokové části platů, říká komora. Dle ministerstva školství však kraje snižovat prostředky nemusejí. Informují Novinky.cz.


Radek Sárközi (pedagogicka-komora.cz)
„Letos budou finanční prostředky určené původně na nenárokové součásti platů pedagogických i nepedagogických zaměstnanců škol z části použity na společné vzdělávání,“ prohlásil prezident Pedagogické komory Radek Sárközi s odkazem na následující vyjádření Krajského úřadu Moravskoslezského kraje:

„Krajům byly pro letošní rok kráceny rozpočty v běžných neinvestičních výdajích o tituly, jež souvisí s financováním společného vzdělávání. Abychom zajistili dostatečné zdroje a uhradili organizacím částky odpovídající finanční náročnosti vyplývající z podpůrných opatření, bylo snížení rozpočtovaných nenárokových složek platů zaměstnanců ve všech typech a druzích škol a školských zařízení nezbytným krokem. Snížení odpovídá částce cca 119 miliónů korun ve mzdových prostředcích, což v přepočtu na jednoho zaměstnance znamená krácení o 404 Kč měsíčně .“

Karlovarský a Liberecký kraj uvažují o obdobném postupu, stejně tak kraj Zlínský, kde zatím ale ještě přesně nevědí, o kolik se nenároková složka sníží. Naopak Jihomoravský kraj ke krácení nenárokové složky platů zaměstnanců škol nepřistoupil a Praha prostředky na nenárokovou část platů zaměstnanců škol výrazně navyšuje z vlastních zdrojů.

Ministerstvo školství ale tvrdí, že kraje mají na financování společného vzdělávání prostředků dost. „Kraje tedy nemusejí snižovat nenárokové složky platů zaměstnanců škol, aby zajistily dostatek peněz na podpůrná opatření v rámci inkluze,“ napsalo ministerstvo redakci Novinek.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
2. března 2018 v 8:52  

To je slabá útěcha, když vím, že zaměstnavatel mi snížit výplatu nemusí a stejně to dělá.

Radek Sárközi řekl(a)...
2. března 2018 v 17:44  

Podrobnější informace naleznete zde:
http://www.pedagogicka-komora.cz/2018/02/bude-inkluze-financovana-na-ukor-platu.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.