Konkurzy některé ředitele škol odradí. Bojovat o místo po 23 letech, mi přijde nevkusné, říká jeden z nich

úterý 13. března 2018 ·

Zítra vyprší 64 ředitelům jihočeských krajských škol a domů dětí termín pro podání přihlášky do povinného konkurzu. Už podruhé tak musí své místo obhajovat všichni po šesti letech ve vedoucí funkci. Zkušené ředitele rozdělil konkurz na tři tábory: Jedny od dalšího vedení školy odradil, druzí váhají, zda jim stojí obhajoba místa za těchto podmínek za to. Třetí skupina už přihlášku podala. Reportáž přináší MF DNES.


„Ve škole bych ještě rok dva vydržel, nelíbí se mi odejít od rozdělané práce. Ale po 23 letech ve funkci ředitele bojovat o místo mi přijde nevkusné,“ řekl 68letý ředitel vltavotýnského gymnázia Karel Hájek, který byl i čtyři roky radním a osm let starostou Týna nad Vltavou.

Jeho o tři roky mladšímu kolegovi Alexandru Zikmundovi z prachatického gymnázia by podle jeho slov ulehčilo rozhodování, zda obhajovat post, kdyby věděl, kdo bude jeho nástupcem. „Zajímá mě, kdo by mě vystřídal. Jenže to se tají. Tyto konkurzy jsou ale ještě horší pro mladé kolegy. Po šesti letech se stihnou v ředitelně rozkoukat a pak se mají znovu pokoušet obhájit post. Myslím, že to je až plýtvání lidskými zdroji, za hranicemi v Německu nic takového nepřichází v úvahu,“ přemítá 65letý ředitel gymnázia Zikmund.

A podobně uvažuje o své účasti v konkurzu i šéf Vyšší odborné školy, Střední školy a Centra odborné přípravy v Sezimově Ústí 68letý František Kamlach: „Já vnitřně bojuju. Kdybych věděl, kdo do toho půjde, rozhodl bych se snadno. Ta škola je moje dítě. Mám spoustu evropských i vlastních školních projektů a nerad bych, aby po mně přišel někdo a řekl – to je kamlachovina, to dělat nebudu.“

Na krajském odboru školství se zřejmě sejde několik stovek přihlášek do konkurzů. Podle jeho vedoucí Hany Šímové se v každém sejdou v průměru tři uchazeči.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
13. března 2018 v 12:16  

ředitele mají jmenovat školské úřady na 5 let,max 2 období po sobě,pak min 5 petiletá pauza a max 1 pětileté období,nejlepší ředitelé by se pak stali inspektory či vedoucímí oddělení školských úřadů

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.