Julie Hrstková: Mýty o mzdách - výuční list je „terno“, muži a ženy jsou si rovni...

sobota 10. března 2018 ·

„Česká ekonomika je závislá na průmyslu, který tvoří zhruba třetinu HDP. Když o něm hovoří odborník, neopomene poznamenat cosi o Průmyslu 4.0, o robotizaci, o vysoce vzdělaných zaměstnancích, kteří programují nutné technologie a dohlížejí na ně. V praxi, která roboty spíš vyhrožuje (nahradí lidi, takže je lepší pracovat i za méně, abychom udrželi pracovní místa), firmy přesvědčují ministry školství, aby podpořili učňovské školství, protože výuční list, to je přece "terno",“ píše Julie Hrstková v Hospodářských novinách.


Julie Hrstková (repro ČT)
Hrstková mimo jiné píše:

Tohle terno se ovšem v praxi promítá do desetiprocentní nezaměstnanosti lidí se základním vzděláním (nyní, v době historicky nejnižší nezaměstnanosti). Mimochodem, nezaměstnanost vysokoškoláků činí jen 1,3 procenta. Mediánový plat člověka se základním vzděláním je skoro o polovinu nižší než vysokoškoláka.

Proč – na základě těchto statistik – by proboha měli rodiče houfně hlásit děti do učení?...

Ze zákona v Česku neexistuje diskriminace, a to ani podle pohlaví. V praxi se s rozdílným přístupem setkala polovina lidí, kteří byli ochotni to přiznat v průzkumech. Zbytek to zřejmě nevnímá nebo má to štěstí, že pracuje ve firmě, kde skutečně nic podobného neexistuje.

Soudě podle údajů statistiků je situace v odměňování žen vskutku tristní. Rozdíl mezi mediánovou mzdou žen a mužů dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí pěti tisíc korun. S nadsázkou by se dalo říci, že české ženy jsou takoví Ukrajinci tuzemského pracovního trhu, o nichž také firmy tvrdí, že je platí skvěle.

Ženy, možná proto, že mají jen minimální šanci získat skutečně dobře placené povolání, mají také menší šanci, že i když budou na vrcholu, dostanou stejné peníze jako jejich mužští kolegové. "Mzdy mužů jsou rozprostřené v podstatně větší šíři, zejména oblast vysokých výdělků vyjádřená horním decilem byla u mužů neporovnatelně vyšší než u žen," popisuje analýza ČSÚ. Z grafu pak vyplývá, že u žen je horní decil nejvyšších výdělků ohraničen 45 tisíci měsíční mzdy, u mužů je hranice posunuta na 57,5 tisíce korun.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.