"Haveljugend v Sokolově". Studentská stávka přinesla do města pamflet na proruském webu i výhrůžky smrtí

pondělí 26. března 2018 ·

„Celostátní studentská stávka Vyjdi ven, při níž v polovině března vyšli vysokoškoláci a středoškoláci na půl hodiny před budovy škol s transparenty za dodržování ústavních zvyklostí, má v Sokolově bizarní – pro někoho ovšem spíše děsivé – dozvuky. Na místní gymnázium přišla minulý týden policie vyšetřovat okolnosti stávky, studenti byli na dezinformačním webu Aeronet nazváni Haveljugend, sedmnáctiletému gymnazistovi hrozí jeden spoluobčan zavražděním a šéf kulturní komise místní radnice z hnutí ANO, který to celé rozdmýchal, možná přijde o funkci,“ píše Ivana Svobodová v reportáži týdeníku Respekt.


Ivana Svobodová (jsns.cz)
Hned druhý den po stávce studenti i učitelé gymnázia nevěřícně hleděli na stránky konspiračního webu Aeronet na článek, který o nich vyšel. Vedle textu seskládaného ze dvou příběhů dokazujících podle autora (anonym s podpisem Vedoucí kolotoče, šéfredaktor Aeronetu) manipulaci českého školství se studenty se objevil i text o stávce studentů v Sokolově. Část o Sokolově byla uvozena titulkem „V Sokolově pořádají petiční akce, v rozporu se školským zákonem, nezletilí aktivisté a novodobá ,haveljugend‘ proti prezidentu republiky a premiérovi“.

Autorem sokolovského příspěvku zaslaného do redakce e-mailem je předseda kulturní komise města Sokolov nominovaný hnutím ANO Radek Laurin. „Ty děti to berou jako rebelii, možnost ulít se ze školy. Spousta z nich ale politickým hrám, agitaci a propagandě vůbec nerozumí. Připadají si aktivní a důležití, jejich ega rostou a pak se z nich stávají častokrát fanatičtí, ,nabubřelí‘, pyšní, neoliberální aktivisté a intelektuální probruselské elity, které mají tak rády média, jako je ČT,“ napsal člen ANO Laurin e-mailem do Aeronetu.

Článku vévodila fotografie studenta Daniela Starka, který přišel jménem studentů řediteli a zástupkyni ředitele gymnázia oznámit, že část studentů se k půlhodinové stávce přidá – a dostal od nich ujištění, že škola ve vyjádření názoru svým žákům bránit nebude. Šéf sokolovské kultury k jeho jménu připsal, že jde o mládence „napojeného na Sokolovskou besedu (odnož pražské kavárny) a lidi napojené na TOP 09 a STAN“. Redakce (s anonymním majitelem) k článku připojila proklik na chlapcovu facebookovou stránku.

Reakce na sebe nenechaly čekat: studentovi začali anonymové posílat nadávky, pod textem se – patrně kvůli jeho jménu, jak se sám domnívá – rozvinula obsáhlá komentářová debata o škodlivosti Židů a lidé začali veřejně lustrovat jeho rodinu. Ten nejhorší vzkaz ovšem přišel jeho spolužákovi Janu Jelínkovi. „Jsem schopen vás i zabít...“

Celý text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Respekt
Ukázku naleznete zde

2 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
26. března 2018 v 11:48  

Zebiš-komando zasahuje.

tyrjir řekl(a)...
26. března 2018 v 11:52  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.