Filozofové nastupují do call center, o techniky je rvačka. V době krize jsou absolventi humanitních oborů ve výhodě

úterý 20. března 2018 ·

Najít práci s čerstvým vysokoškolským diplomem je otázka několika dnů, maximálně týdnů. Situace na pracovním trhu je pro nové uchazeče mimořádně příznivá. Firmy v reakci na prakticky nulovou nezaměstnanost slevují ze svých požadavků. Tam, kde ještě nedávno trvali na minimálně dvouleté praxi, berou dnes lidi hned po škole. Ve výhodě jsou absolventi IT a dalších technických oborů – firmy si je rozebírají už na školách. Lákají je na platy, k nimž se absolventi humanitních či ekonomických oborů propracují po letech praxe. Reportáž přinášejí Lidové noviny.

Tomáš Dombrovský (linkedin.com)
Uchazeči si nejčastěji říkají o nástupní plat v rozmezí dvaceti a třiceti tisíc korun a ten také většinou dostávají. „Mzdová očekávání absolventů výrazně klesla v letech 2010 až 2015. Nyní jsou v souladu s realitou, maximálně mírně nad částkou, kterou jsou firmy ochotné nabídnout,“ říká analytik Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC...

I přes výše uvedené ale platí, že diplom z humanitních oborů není k zahození. Jen mají jeho majitelé o něco náročnější kariérní start. „Musejí často začínat na nižších pozicích mimo obor, který vystudovali, třeba v call centru. Potom dost fluktuují – mění práci, protože jsou cílevědomí a chtějí růst. Vyzkouší si různé pozice, rostou osobnostně i platově a jejich životopis je pestřejší,“ popisuje Dombrovský. Když dojde k otřesu na pracovním trhu, bývají díky své univerzálnosti a širší praxi oproti úzce zaměřeným technikům ve výhodě. S rozhledem, měkkými dovednostmi a znalostí cizích jazyků se rychle zorientují v situaci a nové místo si buď najdou, nebo sami podnikatelsky vytvoří.

Kdo chybí nejvíc

Trh práce je pořádně vyhladovělý – chybí na něm řada profesí a o dobré zaměstnance bojují takřka všechny firmy. Vedle již zmiňovaných techniků a IT specialistů je velká poptávka po lékařích včetně zubařů a také po učitelích.

Zoufale chybí aprobovaní matematici nebo třeba fyzikáři, dostatek učitelů není ani na prvním stupni. Ředitelé škol také čím dál častěji shánějí historky.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.