Ředitel: Snažíme se vychovat řemeslníky, kteří se o práci bát nemusí

úterý 20. března 2018 ·

Zájem o řemeslné obory roste. Alespoň podle ředitele Střední odborné školy na pražském Jarově Miloslava Janečka. „Rodiče se už nebojí dát dítě do učení. Vědí, jak jsou dobří řemeslníci žádaní, vidí okolo sebe příklady řemeslníků, kteří se nemusí bát o práci, a kteří si slušně vydělají. A to je dobře,“ říká Janeček v rozhovor pro iDNES.cz.


Miloslav Janeček (skolajarov.cz)
V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Mají firmy a živnostníci o přijímání učňů na praxi zájem?

Musí to pro ně být atraktivní a pak to problém není. Navíc mají firmy přijímající učně úlevu na daních. Ale nebudeme si nic nalhávat, někdy se stane, že po dvou týdnech nám majitel firmy volá: „Hele, toho Pepíka si vezměte zpátky, ten je k ničemu.“

V takovém případě chlapce stáhneme, pracuje chvilku u nás na dílnách a po čase to zkusíme znovu. Ale ne vždy to vyjde. Jsou bohužel učni, kteří o řemeslo nemají zájem. Často nemají zájem o nic a k nám chodí proto, že jim rodiče tenhle obor vybrali. Obvykle jim radím, aby zatnuli zuby a získali výuční list, protože i když půjdou jezdit s kamionem, tak firma, co ty kamiony vlastní, je raději svěří někomu, kdo má alespoň výuční list, a ne jen základní vzdělání.

Kolik žáků přijímáte ke studiu a kolik vám jich během školního roku „odpadne“?

V průběhu každého školního roku odejde hodně žáků. Na začátku školního roku míváme téměř třináct set žáků a zhruba dvě stě jich během roku odejde. Můžou odcházet z různých důvodů - špatný prospěch, opakované absence, kázeňské problémy. Dvě stě zní sice hrozně, ale na druhou stranu je to známka toho, že se snažíme udržet jistou úroveň vzdělání. Nikdo z těch, kdo je přijat k nám do školy, nemá záruku, že dostuduje.

Vedle tříletých učebních oborů máte i studium s maturitou...

Máme širokou škálu maturitních oborů, potom klasické tříleté učební obory, obory pro děti ze speciálních škol a nástavbové studium. Obrovskou výhodou naší školy je právě možnost prostupnosti mezi jednotlivými typy studia. Když někdo zjistí, že na maturitní obor nestačí, může přejít na stejně zaměřený obor učební.

Anebo naopak - žák se vyučí a bez problémů si na našem nástavbovém studiu dodělá maturitu. Což znamená, že po pěti letech odchází s výučním listem i maturitou, a právě tato kombinace je na trhu práce nejvíce požadována. Co se týče odborností, máme téměř všechny stavební obory s výjimkou elektro oborů.

Jak se vám daří větší propojení školy a praxe ve firmách?

O naše žáky je ze strany firem obrovský zájem. Většina firem pochopila, že spolupráce s učňovskými školami je výhodná. Mají určité daňové zvýhodnění, a především mají možnost se v rámci odborného výcviku nebo praxe podílet na přípravě budoucích řemeslníků. Firmy mají možnost již v průběhu výuky si vyzkoušet naše žáky, a pokud mají zájem, nabídnout jim pracovní uplatnění po vyučení.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.