Diskuse o reformě financování škol: Ministryně financí navrhla odklad reformy i navýšení úvazků učitelů. Odbory to odmítají

neděle 25. března 2018 ·

V rámci diskuse o poslaneckém návrhu ODS na odložení reformy financování škol o deset let ministryně financí Alena Schillerová upozornila, že reforma by měla velký dopad do státního rozpočtu – zhruba 10 miliard korun, s nimiž se zatím nepočítalo. A dodala: „Připomeňme si situaci v oblasti financování společného vzdělávání dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Z původně předpokládaného nulového dopadu je již nyní predikována potřeba cca 6 mld. Kč. I v těchto oblastech hrozí nepříjemné překvapení z hlediska financování.“ Ministryně proto navrhovala odklad reformy a v této souvislosti i „zvýšení pracovních úvazků pedagogů“.


Školské odbory reagují:

Ministryně financí ve svém vyjádření k Návrhu poslanců Václava Klause, Petra Fialy, Zbyňka Stanjury a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 101/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb. dává ke zvážení zvýšení úvazku učitelů. ČMOS PŠ vždy razantně odmítalo snahy o zvyšování úvazků učitelů.

Paní ministryně A. Schillerová v dopise mimo jiné vyjadřuje názor, že „Vzhledem k situaci na trhu práce, stávajícímu průměrnému věku učitelů a nezbytnosti když ne zvyšovat, tak alespoň zachovat kvalitu vzdělávání, dávám ke zvážení možnosti zvýšit pracovní úvazky pedagogů vč. adekvátního nárůstu platových prostředků.“

Českomoravský odborový svaz pracovníků školství se v minulosti vždy stavěl proti zvyšování úvazků učitelů. Tyto úvahy se objevovaly v návrzích i některých ministrů školství, stejně jako ministrů financí. V situaci, kdy se učitelé ve školách a školských zařízeních potýkají s narůstajícím podílem prací souvisejících s přímou pedagogickou činností, je nezbytné tyto úvahy důrazně odmítat!

Vláda na svém zasedání 21.3. poslanecký návrh odmítla. Ve svém stanovisku mimo jiné uvádí:

1. Reforma financování regionálního školství obsažená v zákoně č. 101/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, představuje předpoklad pro spravedlivější přerozdělení prostředků státního rozpočtu jednotlivým školám a školským zařízením. Přínos nové právní úpravy spočívá zejména ve vyšší míře respektování specifik vzdělávacích institucí v jednotlivých krajích a respektování objektivní potřeby nepedagogické práce v konkrétní škole, ale i ve spravedlivějším zacílení prostředků na platy v rámci pedagogické práce.

Vláda dále konstatuje: „… proto podle názoru vlády není namístě uvažovat o dlouhodobém odložení již přijatých změn způsobu financování regionálního školství, jak to navrhují předkladatelé návrhu zákona.“

Ministerstvo školství už dříve navrhlo odklad reformy o jeden rok. S tím ovšem nesouhlasí ČSSD, tedy potenciální vládní koaliční partner ANO. Kateřina Valachová požaduje zařazení jednání o reformě na pořad koaličních jednání.

7 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
25. března 2018 v 10:15  

To je ale drzost co? Někdo chce učitele asi pořádně n****t!!!

BP řekl(a)...
25. března 2018 v 15:34  

Pořádně nás n******í už téměř 30 let!!!!!

Unknown řekl(a)...
25. března 2018 v 15:42  

No já si myslím, že to bylo už připravené před volbami. Ale tehdy se hodilo zvyšování platů k nalákání voličů a teď začíná opět staré známé šetření. Neomezená stávka je jediné řešení. Ale odbory ty se k ničemu nezmůžou a pedagogická komora je ještě slabá.
Prostě definitivní konec školství. Počítejte s tím, že nebude mít kdo děcka učit. Budou to jen zoufalci, které nikde nebudou chtít a důchodci. No a z ČR se stane země třetího světa. Dobrá jako odbytiště zboží a možnost projevit charitu v případě západních učitelů, kteří za pár let budou u nás zakládat školy tak, jako dnes zakládají někteří češi v Africe či Tibetu.

Unknown řekl(a)...
25. března 2018 v 21:12  

státní kasa prázdná,školská budoucnost krutá,ano milí ,budete mít plat 50 000 měsíčněmovšem za podmínky 28-30 hodim výuky týdně a při plné aprobovanosti,tak a teď si pžedstavte vaši sborovnu a kolik z vás by to mělo ....

tyrjir řekl(a)...
25. března 2018 v 23:15  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
26. března 2018 v 11:08  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
30. března 2018 v 13:55  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.