Žena v mé funkci musí být třikrát tvrdší než muž, říká nejmladší rektorka

neděle 4. února 2018 ·

Mendelova univerzita v Brně má novou rektorku – devětatřicetiletou Danuši Nerudovou. Historicky první žena v čele školy chystá první změny a hodlá se vyjadřovat ke společenskému dění. Ještě před nástupem do funkce na sebe upoutala, když zkritizovala fakt, že prezident Miloš Zeman nové rektory jmenoval bez ceremoniálu. Rozhovor přináší MF DNES.


Danuše Nerudová (twitter.com)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Jmenovací dekret vám nakonec předal v úterý ministr školství Robert Plaga (ANO) v pražském Karolinu. Opravdu vám tak vadí, že to neudělal prezident?

Vidím v tom problém. Byla tu dlouholetá tradice, která se najednou změnila. Jestli předávání probíhalo na Hradě nebo v Karolinu, není až tak důležité. Jenže my jsme se o této změně dozvěděli na poslední chvíli a z tisku, nikoli z odboru protokolu hradní kanceláře. Takto důležitý akt se navíc nenechává dva dny před nástupem do funkce. Běžně se takové věci řeší dva týdny předem. Jistou míru nejistoty to u současných rektorů vytvářelo.

Rektoři se často vyjadřují k veřejnému dění. Například názory Mikuláše Beka z Masarykovy univerzity na současnou politickou situaci jsou známé. Hodláte i nadále být veřejně slyšet?

Určitě. Z jednoho prostého důvodu. Univerzity vždy hrály významnou roli v celospolečenském dění a stály u řady klíčových momentů ve vývoji české společnosti. Kdo jiný než univerzity by měl být ve veřejném prostoru slyšet?

Nejenže jste nejmladší zvolenou rektorkou, ale také první ženou ve vedení Mendelovy univerzity. Nebude o to těžší vybudovat si respekt?

Domnívám se, že člověk si získává respekt činy, nikoli funkcí. Já jsem respekt měla i před nástupem do funkce. Prošla jsem si tím od začátku. Byla jsem nejmladší vedoucí Ústavu účetnictví a daní, nejmladší docentkou i profesorkou, nejmladší ženou prorektorkou i rektorkou. S poznámkami na věk jsem se ale setkala, i když si myslím, že to spíš souvisí s tím, že jsem žena. Na tradičních univerzitách, jako je také ta naše, není zvykem, aby v takové funkci byly ženy. Aby se do ní žena vůbec dostala, musí být třikrát tvrdší než muž. Bohužel společnost nás bere jako slabší článek. Já si už zažila jako prorektorka, jaké to je, být ve vedení univerzity jedinou ženou. Když se vyskytl problém, útoky v první fázi směřovaly na mě.

Vaší vizí je naopak zaměřovat univerzitu k rovným příležitostem mezi muži a ženami. Co tím konkrétně máte na mysli?

Ve vedení univerzity bude zastoupení žen a mužů vyvážené. Ráda bych vytvářela pro ženy takové podmínky, aby mohly budovat svoji kariéru. Je důležité být pozitivním vzorem, ve funkci se neuzavřít, ale předávat zkušenosti dalším ženám. Nějakým způsobem je mentorovat. Teď bych ráda, abychom na univerzitě udělali genderový audit. Tady bych ale chtěla zmínit, že nejsem feministka. To je něco jiného.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.