Výzkum: Mladí mají více rasistických předsudků než starší generace. Navzdory školám

středa 7. února 2018 ·

O holokaustu, menšinách a toleranci se ve školách sice učí, na některé rozšířené předsudky to ale nemá vliv, zjistil výzkum, který provedli odborníci z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ve spolupráci se Sociologickým ústavem. Informuje ČTK.

Karina Hoření (ustr.cz)
Výzkumníky ÚSTR zajímalo nejvíce to, jak si v míře předsudků stojí mladí lidé, kteří základní školu začali navštěvovat koncem 90. let či později. V té době se již ve školách objevovaly projekty zaměřené na prevenci rasismu a extremismu a dojížděli do nich lektoři, kteří přednášeli například o romském holokaustu. Výzkumníci proto čekali, že mladí lidé budou mít méně předsudků proti menšinám než ti, kteří podobné programy neabsolvovali.

Výzkum ale ukázal něco jiného. Ve vztahu k Židům se k nesympatiím přiznalo nejvíce lidí právě ze skupiny 15 až 29 let, jako nesympatické je označilo 24 procent dotázaných. U starších respondentů byly nesympatie k Židům méně časté, pohybovaly se pod 20 procenty, u lidí mezi 30 až 44 lety dokonce pod 15 procenty.

Romy označilo jako nesympatické 75 procent lidí napříč téměř všemi věkovými skupinami, pouze v kategorii 30 až 44 let uvedlo nesympatie k této menšině 81 procent dotázaných. "To naznačuje, že lidé, kteří navštěvovali povinné vzdělávání v posledních letech (ti nejstarší začali navštěvovat základní školu v polovině devadesátých let), nejen že nemají méně předsudků, ale spíše naopak," uvedli vědci.

"Mohlo by to naznačovat, že programy vzdělání pro toleranci nejsou účinné, ale nevíme, jestli by bez nich nebyla situace ještě horší," řekla výzkumnice a lektorka ÚSTR Karina Hoření.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jiri V. řekl(a)...
7. února 2018 v 12:30  

Podle mě je to naprosto realistický pohled. Proč se však ve výzkumu neobjevuje vztah k vietnamcům? Protože by to tak špatně nevyznělo, že?

Jiri Janecek řekl(a)...
7. února 2018 v 20:05  

Podle mě naprosto zbytečný průzkum...

Že starší lidé mají dík životním zkušenostem plastičtější pohled na svět (jsou méně radikální, v dobrém i zlém) a že současná mladá generace celkem dost přistupuje více ke všemu "volněji" bych vám řekl za pět korun... Nic jiného anketa nemapuje...

Ale možná to je dobré k uvědomění si smutné pravdy - škola primárně lidi nemění (ani ve vztahu k Židům, ani v matematice), škola je třídí a řadí...

tyrjir řekl(a)...
13. února 2018 v 12:45  

Mladí nemají důvod něco politicky korektně předstírat. Nemají ješté dostatečné znalosti a zkušenosti. Říkají někdy zbytečně radikálně i to, co si mnohdy myslí i ti, kteří jsou mnohdy jen z pragmatických důvodů tzv. politicky korektní. Je to jev nadčasový. Až ti mladí vyspějí a zmoudří, budou uvažovat i mluvit jinak. Ať se mládí vydovádí, říká se. Nesmí to ale překročit určité meze. Řekl bych meze slušnosti, kdyby ten pojem dočasně nezprofanoval jeden neúspěšný prezidentský kandidát. S panem Janečkem a Vajdou souhlasím. J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.