Vysokoškolské koleje potřebují obří investice. Stát přispěje miliardami

pátek 16. února 2018 ·

Na ministerstvu školství vznikl investiční plán, který počítá s tím, že stát v příštích pěti letech na opravy kolejí přispěje. Kolik přesně to bude, ještě v následujících týdnech projedná vláda. Už teď je ale zřejmé, že nezbytné opravy zastaralých budov kolejí a menz přijdou na miliardy. „Potřeby v této oblasti činí celkem šest miliard korun,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová s tím, že úřad bude od univerzit požadovat, aby se na konkrétních investicích finančně podílely ze 40 procent. Pokud dokument projde hladce vládou, peníze budou moct začít čerpat v druhé půli letošního roku. Informují Hospodářské noviny.


Například na ČVUT si spočítali, že by na opravy svých budov potřebovali více než 5,9 miliardy. Od státu podle investičního plánu zřejmě dostanou kolem 800 milionů, z toho by měly asi dvě třetiny připadnout na opravy kolejí a menz.

 „Na Strahově musíme dokončit zateplení dvou bloků a dole v dejvickém kampusu máme Bubenečskou kolej de facto v havarijním stavu, takže musíme provést stoprocentní rekonstrukci celého objektu,“ jmenuje pár nejpalčivějších potřeb ředitel Správy účelových zařízení (SÚZ) ČVUT Jiří Boháček.

Opravy si žádá i historická Hlávkova kolej v centru Prahy nebo zmíněný Strahov, který má dnes kapacitu 4,5 tisíce lůžek. Ten by se měl postupně přizpůsobit potřebám dnešních studentů. „Často jim jde o to, aby bydleli na pokoji sami. Takže kdybychom do budoucna zvýšili kapacitu jednolůžkových pokojů, je to určitě cesta správným směrem,“ naznačuje Ilona Dvořáková, vedoucí odboru ubytovacích služeb SÚZ.

Přispění na opravy by od státu uvítali i na brněnské Masarykově univerzitě. „Většina kolejních budov se postavila v polovině minulého století a dříve. Dokončení jejich modernizace včetně vybavení nábytkem by podle mého názoru potřebovalo jednorázovou injekci ve výši 200 až 300 milionů korun,“ říká Zdeněk Čížek, ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity. Škola každoročně vloží do oprav kolem 20 milionů korun ze svého, postupně se například modernizují bloky kolejí na Vinařské.

O ubytování na kolejích má zájem čím dál více studentů, zejména v Praze. Podle správců univerzitních ubytoven je to i kvůli zdražování nájemného v soukromých bytech; na některých školách také roste podíl zahraničních studentů.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.