Reakce MŠMT na kontrolní závěry NKÚ

pondělí 12. února 2018 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se ohrazuje proti závěrům kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu týkající se přidělování dotací nestátním neziskovým organizacím pracujícím s dětmi a mládeží v letech 2014 až 2016. Proces přidělování dotací byl vždy transparentní, do roku 2015 pouze platila obecnější kritéria než současné přesně definované bodování projektů. Všechny nálezy zmiňované ve zprávě NKÚ již navíc byly odstraněny.

MŠMT nově ustanovilo oddělení kontrol dotací sportu a mládeže od 1. 1. 2018. Programy procházejí interním vyhodnocením a následnou úpravou s cílem dosáhnout lepšího zacílení na aktuální problémy mládeže.

V kontrolovaném období MŠMT přijalo žádosti 898 projektů, podpořilo jich 510. Průměrná výše dotace očištěná o největší příjemce se pohybovala do 300.000 korun na celoroční činnost organizace. Z toho se financují kromě pravidelné činnosti i víkendové aktivity a letní nebo zimní tábory.

V tak pestré oblasti, jakou je podpora mládeže, se obtížně nastavují srovnatelná sledovaná kritéria. Proto MŠMT vyhodnocuje spíše kvalitativní kritéria získávaná z kontrolní činnosti, popř. nastavených konzultačních procesů s odborníky na oblast neformálního vzdělávání. Na hodnocení se navíc vždy podílel expertní tým složený z ostatních rezortů, aby se ošetřilo, že průřezové projekty nebudou financovány dvakrát.

Oblast mládeže je dlouhodobě podfinancovaná a státem vynaložené prostředky jsou díky velkému množství dobrovolnické práce na straně organizací pracujících s dětmi a mládeží velmi efektivně vynaloženy. Chyby na straně příjemců dotací byly také často způsobeny tím, že organizace nemají profesionální aparát na zpracování žádostí o dotaci a následnou realizaci projektů a vyúčtování. Často je vedou dobrovolníci, kteří mají jiné zaměstnání, a mládeži se věnují ve svém volném čase.

Reakce ČRDM

MŠMT během kontrolovaných let dopracovalo metodiku přidělování dotací do oblasti mládeže a snaží se o to, aby pravidla byla sepsaná na jednom místě a měla jasný výklad. Zveřejňuje bodové hodnocení, začíná sledovat vývoj v členské základně i výkonové ukazatele příjemců dotací. Pravidelně se schází na školeních i dalších jednáních s příjemci dotací. Má koncepci, má stanovené indikátory pro její vyhodnocování. Dokončilo projekt uznaných organizací pro práci s dětmi a mládeží a podepsalo s nimi smlouvy o dlouhodobé spolupráci na základě vládních zásad pro financování NNO.

Kontrolované organizace stojí a padají na práci dobrovolníků, kteří odvedou 3x větší hodnotu práce s dětmi a pro děti než dostanou na dotacích. To málo úvazků, které v kontrolovaných organizací bylo, pobíralo z dotací mzdy odpovídající platovým tarifům ve státní správě. Vyúčtování dotací na straně příjemců, až na mizivé procento nákladů, bylo v pořádku. Navíc některé popisované problémy na straně organizací vznikají tím, že stále přísnější pravidla se stávají nejednoznačnými. Zatímco strava se do dotace dát může, občerstvení nikoli. Zatímco účetně je dohadní položka předpokládané spotřeby energií, klasickým nákladem, pro vyúčtování dotace to platit nemusí. Jenže skutečnou výši spotřeby se dozvíte od dodavatele energií dávno potom, co musíte vyúčtovat dotaci.

ČRDM obdrželo v kontrolovaných letech od MŠMT 39 mil. Kč. Pochybení na naší straně bylo v nepřesném odhadu dotačních nákladů na nájem a energie v roce 2014. Vratka činí 81 tis. Kč, tedy 0,2 % z uvedené částky.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.