Radka Kvačková: Odklad odkladu nepomohl

úterý 20. února 2018 ·

„Když ministerstvo školství posouvalo zápisy do prvních tříd z konce ledna na duben, slibovalo si od toho snížení počtu odkladů školní docházky. Celkem právem. Malé děti se vyvíjejí v řádu měsíců a na jaře už mohou být o důležitý kus dál než v zimě. Jenže se stala zvláštní věc: Odkladů nejenže neubylo, ono jich dokonce přibylo, a to nemálo. Čím to může být?,“ ptá se Radka Kvačková v Lidových novinách.


Radka Kvačková (repro ČT)
Možná tím, že ve skutečnosti nikdy nešlo tak úplně o školní zralost, ale o získání (anebo vyrovnání) komparativní výhody vůči jiným. Starší přece znamená silnější, znalejší... Jsou země, kde rodiče uvažují jinak. V Nizozemsku mají děti nastoupit do školy v pěti letech, ale někteří rodiče je tam posílají ještě dřív. Důvod? Škola je bezplatná a za tu mateřskou se platí. Ne málo. Možná tam taky nevnímají školu jako místo poměřování, ale rozvíjení.

Není pochyb, že ke zlepšení situace příliš nepřispívají ani pedagogicko-psychologické poradny či dětští lékaři, kteří doporučují odklady jako na běžícím pásu třeba jen proto, že dítě neumí pořádně vyslovovat "er". A zdá se, že zatím nepomáhá ani povinnost nástupu do předškolního vzdělávání.

Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

4 komentářů:

Vl.Václavík řekl(a)...
20. února 2018 v 20:52  

V Nizozemsku děti začínají chodit do školy většinou ve čtyřech letech. Den po čtvrtých narozeninách nastává ten slavnostní okamžik. Je to tedy úplně jinak, než jak jsme zvyklí na nástup prvňáčků u nás. I koncepce školy je tam jiná - individuální přístup, důraz na přirozenou vnitřní motivaci, jiné pojetí práce s chybou, slovní hodnocení místo známek, věkově smíšené skupiny ...
U nás se stále řeší nějaké problémy, často bez efektu či dokonce s efektem záporným. Vize kvalitního způsobu školního vzdělávání však chybí (výjimkou jsou některé školní vzdělávací programy).
Kde začít s nápravou? Pokud si aktuálně připomínáme události před 70 lety, tak tehdy školství utrpělo takovou ránu, že se z ní dodnes nevzpamatovalo. Všimněme si vývoje ve školství v zemích, kde komunisté nezvítězili.

Babo Buby řekl(a)...
20. února 2018 v 21:19  

Jednou provždy - NEHOŘÍ!

Je zoufalé, když novináři publikují úplně mylné informace.
Opakuji se, ale k žádnému nárůstu odkladů nedošlo. Pokud to paní Kvačková nechápe, nechť raději o školství vůbec nepíše.

tyrjir řekl(a)...
20. února 2018 v 23:36  

Pane Václavíku,

pokud vím, jste učitelem na pedagogické fakultě. Chtél byc se vás zeptat na dvě věci:

- Víte o tom, že školství v Česku je oproti tomu Nizozemsku o hodně hůř financované (procenta z HDP) a že učitelé jsou oproti tomu Nizozemsku mizerně placení?

- Máte přehled o tom, kolik procent vašich žáků po absolvování PedF nastoupí do běžné školy a vydrží tam alespoň pět nebo deset let?

Mohl byste, prosím, odpovědét? Za vaši odpověď vám předem děkuji.

J.Týř

Vl.Václavík řekl(a)...
21. února 2018 v 20:37  

Učitelé v Nizozemsku mají ve srovnání s našimi vyšší platy, to samozřejmě vím. Ale měl jsem pocit, že se jim ve škole navíc daří lépe (a dětem taky). To je právě záležitost vize školství, kterou jsem zmiňoval.
Ke druhé věci: Většina mých studentek (občas se mihne i student) chce jít pracovat do škol (1. stupeň ZŠ a MŠ). Ptám se na to. Zda u své profese vydrží jsem nezjišťoval. Nějaká obecná data jsou jistě k dispozici.
Tolik mé odpovědi, pane Týři.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.