Kandidáta do národní varianty Global Teacher Prize je možné nominovat do 25. března

pondělí 19. února 2018 ·

Ocenění Global Teacher Prize Czech Republic (GTP CR) organizuje obecně prospěšná společnost EDUin. Podnětem k jejímu pořádání je současná neutěšená situace v českém školství - především neadekvátní postavení a ohodnocení českých učitelů  a  nedostatečná prestiž učitelského povolání obecně. Cena má podpořit činnost kvalitních pedagogů a zároveň sloužit jako ukázka dobré praxe. Klíčem k výběru kandidátů je jejich odbornost, pedagogické schopnosti, ale také mimoškolní aktivity, angažovanost a zapojení se do učitelské komunity.


Nominovat kandidáta a přihlásit se do prvního ročníku ceny GTP CR je možné do 25. března. Cena je určena pro všechny učitele základních a středních škol a jejím cílem je ocenit a podpořit kvalitní a inspirativní učitele, motivovat současné i budoucí pedagogy k výkonu jejich profese a v neposlední řadě napomoci zvýšení prestiže učitelského povolání mezi českou veřejností.

Global Teacher Prize (GTP) je ocenění, které se již čtvrtým rokem uděluje mimořádnému učiteli planety. Důraz při výběru těch nejlepších je kladen nejen na odbornost, ale také angažovanost, zaujetí, mimoškolní aktivity a snahu o zvyšování prestiže učitelského povolání. Cena v hodnotě 1 milion USD má upozornit na důležitost a nepostradatelnost učitelské profese a zároveň být uznáním pro samotné učitele.

Cenu pořádá britská soukromá nadace Varkey foundation a popudem pro její vyhlášení bylo neutěšené postavení učitelů ve světě.  Na základě celosvětového podrobného výzkumu, který si nadace nechala vypracovat, se ukázalo, že učitelské povolání je vnímáno jako nepříliš důležité, učitelé jsou špatně platově ohodnocováni a jejich prestiž ve společnosti upadá. Přitom kvalita vzdělání má zcela neoddiskutovatelně zásadní vliv na budoucí  vývoj a prosperitu každé země.

Nadace Varkey Foundation byla založena v roce 2010 a sídlí v Londýně. Jejím zakladatelem je Sunny Varkey, vlastník soukromých škol GEMS Education. Nadace působí především v oblasti vzdělávání akademických pracovníků a jejím cílem je podpora učitelské praxe, zlepšení přístupu ke vzdělávání znevýhodněných dětí v rozvojových zemích, výzkumná činnost a osvětová politika. Světovými partnery Varkey Foundation jsou UNESCO, UNICEF, Clinton Global Initiative a další. Pořádání GTP má pozitivní efekt jak na lokální, tak na celosvětové úrovni. Již v prvním roce se ceny zúčastnilo 5000 účastníků z 127 zemí světa, což zaznamenalo velký mediální ohlas.

Pilotní ročník české varianty mezinárodního ocenění se uskutečnil v roce 2017. Slavnostní vyhlášení proběhlo 25. září 2017 a vítězi nultého ročníku se stali Jana Kopecká ze ZŠ Kunratice, Andrea Tláskalová ze ZŠ Zbiroh a Bohuslav hora ze ZŠ Planá nad Lužnicí.

Nominovat kandidáta může kdokoli – jeho kolegové, žáci či široká veřejnost. Pro postup kandidáta není relevantní počet nominací – pro účast v ceně stačí, pokud je nominován pouze jednou.

Samotná nominace však nestačí, nominovaný kandidát se musí do ceny sám přihlásit a doložit svoji činnost na základě stanovených kritérií. Kandidáti se mohou přihlásit i bez toho že by byli nominování, jedinou podmínkou je, aby byli učitelé působící na základních a středních školách v ČR.

Další informace naleznete zde

1 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
20. února 2018 v 22:42  

Anketa Kulturních novin: https://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2018/8-2018/skolstvi-v-roce-2018-vyhlasujeme-anketu-pro-ucitele

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.