Daniel Münich: Lajdácká příprava zákonů přispívá k naštvanosti. Exemplární příklad: „Povinná školka“

neděle 18. února 2018 ·

„Příprava zákonů v Česku je dlouhodobě velmi, ale opravdu velmi lajdácká… Výsledkem je ale nejen nefunkčnost a neřešení problémů, které měly novely zákonů řešit. Důsledkem je i obrovská společenská nedůvěra ve stát a politiku, frustrace společnosti z demokratického způsobu vládnutí, která se začíná obracet proti demokracii samotné,“ píše Daniel Münich.


Daniel Münich (youtube.com)
Exemplární příklad: předškoláci povinně do školek

Novela školského zákona od září 2017 zavedla povinnost povinného vzdělávání dětí v posledním roce předškolního vzdělávání, tj. pro děti 5 - 6 let staré. Přinesla však řadu nepříjemností a způsobuje dnes hodně horké krve, protože má řadu nedomyšlených a včas nevyčíslených dopadů. Příčinou je, že v procesu přípravy novely byla porušena řada důležitých pravidel RIA. RIA (z anglického Regulatory Impact Assessment) je proces přípravy nové regulace nových zákonů. Zpráva RIA má celý proces přípravy zákona popsat, včetně důležitých zjištění a doporučení. Ministerstvo školství však v procesu RIA k návrhu povinného roku školky pro předškoláky mnohé zásadní součásti procesu RIA lehkovážně vynechalo:

1. Proces RIA nevyšel z rigorózní analýzy řešeného problému (hloubky, rozsahu a příčin). Realizátor procesu RIA sice celkem překvapivě nechal analýzu problému zpracovat, ale zpráva RIA ji vůbec nezmiňuje, ani nereflektuje její doporučení. Zde navrhované opatření tedy stojí na velmi nedokonalé až zkratkovité znalosti podstaty a rozsahu řešeného problému.

2. V procesu RIA nebyly provedeny konzultace analýzy problému a navrhovaných řešení se všemi relevantními dotčenými subjekty (např. s obcemi a kraji). Ze zprávy RIA není jasné, zda zásadní připomínky dotčených subjektů nebyly zohledněny a proč.

3. V procesu RIA nebylo navrženo a posouzeno více variant věcných řešení problému. Byla navržena varianta jen jedna (navíc v rozporu s doporučením zamlčené analytické studie).

4. Zpráva RIA nepopisuje postup ex-post vyhodnocení dopadů opatření po jeho zavedení (identifikace dosažení shody očekávaných a dosažených cílů).

5. V procesu RIA bylo vyhodnocení finančních a nefinančních dopadů provedeno velmi nekompletně (pouze přímé provozní náklady státního rozpočtu).

6. Zpráva RIA (velmi nekvalitní) nebyla předložena ke kontrole a posouzení.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
18. února 2018 v 13:22  

RIA musí začít procházet veřejným připomínkováním, nebo takto dopadnou i další změny zákonů v budoucnu... Děkuji za tento záslužný počin. :-)

Jiri Janecek řekl(a)...
18. února 2018 v 17:34  

By mne zajímalo, jak se stane, že dva lidé na jednom portále během jednoho týdne napíšou dva celkem podobné články... Bavili se u piva o mladém Klausovi a pak to z nich vytrysklo? Nebo je to nějaká literární soutěž?
---
Snažím se něco objevit v ruinách mého chrámu paměti něco zajímavého k tématu... Ale nic moc, jen otázky...
Nebyl pan Munich kdysi členem jakési vládní komise NERV? Nepůsobila tato komise pod vládou, která rozvolnila čerpání rodičovské dovolené? Není toto rozvolnění hlavním tlakem na šoupání dvouletých dětí do školek? Co k tomu tehdejší RIA? Počítala s tím?

Radek Sárközi řekl(a)...
19. února 2018 v 11:53  

Zde je ona zmiňovaná zatajená studie: Kudy vede cesta: http://www.kudyvedecesta.cz/node/3

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.