Zájem rodičů o volbu dobré školy během pár let prudce stoupl. Chtějí pro děti hlavně pohodu a vlídnost

úterý 16. ledna 2018 ·

Zatímco v roce 2009 vybíralo základní školu pro své dítě 33 procent všech rodičů, v roce 2014 už to bylo 63 procent. Rodičů, kterým není jedno, do jaké školy jejich dítě nastoupí, je drtivá většina. Vyplývá to ze studie Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Informují Lidové noviny.


Jana Straková (uvrv.cz)
Není to tak dávno, co byly trendem školy s rozšířenou výukou angličtiny nebo informatiky. Dnešní rodiče ale shání něco docela jiného, obtížněji postihnutelného. Přátelskou atmosféru, vlídné prostředí a příjemné učitele, kteří budou dbát na individuální potřeby jejich dětí. A to prý není všude samozřejmostí. „Rozdíly mezi jednotlivými základními školami jsou bohužel velké a rodiče to vědí. Ministerstvo školství by se mělo snažit, aby měly všechny srovnatelně dobrou úroveň a rodiče o výběru vůbec nemuseli přemýšlet,“ říká autorka výše zmíněné studie Jana Straková, podle níž selekce prvňáků rozdíl mezi školami nezdravě prohlubuje. Ty „lepší“ si dokonce mohou dovolit koncipovat zápis v podstatě jako přijímací zkoušky.

Bezmála šedesát procent rodičů se rozhoduje také podle pověsti a prestiže školy. A s tou je to někdy těžké. Podle Jany Strakové bývá za vznikem horší pověsti zdánlivá drobnost – vedení a učitelé se málo usmívají. Nepříliš vlídné chování, které může být pouhou společenskou neobratností, roztočí kolotoč vzájemné nedůvěry. Rodič, který se cítí odmítnutý odměřeně jednajícím vedením nebo učitelkou, se proti škole „naježí“. A začne chodit s výtkami a požadavky, jejichž plnění přináší víc škody než užitku.

„Ředitelé a učitelé rodičům zbytečně ustupují ve snaze vyhovět jejich roztodivným přáním, přičemž se ale třeba nechovají zrovna vlídně. Měli by to dělat spíš obráceně. Vlídně rodičům vysvětlit, proč to a to zařídit nejde, asertivně si stát za svým,“ míní Jana Straková a dodává, že mnohým pedagogům chybí profesní sebevědomí. To ovšem nepostrádají moderní rodiče. V situaci, kdy každý z nich požaduje něco jiného a škola se snaží se zaťatými zuby nezklamat, protože „jinak by to mohlo být ještě horší“, se její pověst rychle kazí.

Celý text naleznete v dnešní příloze Lidových novin Akademie

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
16. ledna 2018 v 11:36  

je třeba urychleně oddělit a definovat státní a soukromé školství,jinak to špatně dopadne

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.