Ústavní soud se zastal dívky, jejíž rodiče se nedokázali dohodnout, kam nastoupí do první třídy

středa 17. ledna 2018 ·

Konflikt rodičů nemůže být důvodem k dodatečnému odkladu povinné školní docházky, rozhodl Ústavní soud. Zastal se tak dívky, která po rozchodu rodičů nastoupila do dvou základních škol ve dvou městech. Poté se však na návrh matky musela dokonce vrátit do mateřské školy. Informuje ČT.

Dívka, která žije jeden týden u matky v Brně a druhý týden u otce v Olomouci, měla nastoupit do první třídy do dvou základních škol. Aby této situaci předešli, usilovali rodiče o výlučnou péči. Soud ale do dívčiny školní docházky nerozhodl, a proto matka žádala o její dodatečný odklad.

Už Městský soud v Brně návrhu matky nevyhověl s tím, že nevyjasněný vztah mezi rodiči a střídavá péče nejsou relevantními důvody k odkladu školní docházky. Navíc za situace, kdy ze znaleckých posudků vyplývá dostatečná připravenost a vyspělost dítěte. Poté ale matka přece jen dosáhla změny rozhodnutí u krajského soudu.

A právě na něj podal přidělený kolizní opatrovník dívky stížnost k Ústavnímu soudu. Ten rozhodl, že jí bylo upřeno právo na spravedlivý proces a vzdělání a neochránil její soukromí. Soudce zpravodaj Jaromír Jirsa zdůraznil, že soud nižší instance nepostupoval v souladu s nejlepším zájmem dítěte a nevzal vůbec při řízení v úvahu dívčin názor. Nikdo se neptal dítěte, co chce

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.