Proč Praha volila jinak? Klíčem je vzdělání a vstřícnost k cizincům

úterý 30. ledna 2018 ·

Existují dvě mapy: mapa vítězství prezidentských kandidátů po okresech a mapa okresů, ve kterých žije nejvíc vysokoškoláků. Barvy na nich kontrastují úplně stejně. Nejde jen o Prahu, ale na obou mapách se vymykají „vzdělané“ a „drahošovské“ okresy. Informuje iDNES.cz.


Jde o pás od jihu k severovýchodu, jinak od Českých Budějovic přes střední Čechy, Prahu až do Liberce a pak ještě do Hradce Králové.

Vyšlo to tak přesně, že vzdělání u voleb roli hrát muselo.

Sociolog Daniel Prokop z agentury Median tuto myšlenku dál rozvíjí. Vzdělanější Pražané jsou vstřícnější k cizincům, protože polovina z 400 tisíc cizinců v Česku žije v Praze. Znají je. A tématem letošní kampaně byla pořád hodně migrace. „Lidé v Praze pracují ve službách a orientují se v digitální společnosti. Neobávají se moderních trendů. Uplatní se, i když nám migranti vezmou tu nekvalifikovanou práci. Praha je víc imunní rizikům globalizace,“ míní Prokop.

Celý text naleznete zde

9 komentářů:

BP řekl(a)...
30. ledna 2018 v 13:54  

Lidé na venkově neřešili ve finále žádnou migraci, nýbrž postoj prezidentských kandidátů k sestavení vlády.
Protože v podzimních volbách výrazně zvítězilo hnutí ANO s Babišem v čele, nemůže pan Drahoš říkat, že by si nepřál jejich vládu. Vůbec nepochopil, jaká je role prezidenta při sestavování vlád. Zato pan Zeman to má s prominutím "v paži".
Mladí voliči pouze naletěli na protizemanovskou kampaň vedenou v duchu, že fyzicky už na to pan prezident nestačí.
Pragmatický volič nebude volit "slušného" člověka jenom proto, že postaví svou kampaň na výsměchu stařecké nemohoucnosti. On ten nemohoucí stařík to má ale v hlavě setsakramentsky srovnané! I když s ním nemusíme ve všem souhlasit.

Nowak řekl(a)...
30. ledna 2018 v 19:07  

BP, jaká je role prezidenta v sestavování vlád? Proč tedy Zeman vůbec mluvil o tom, že Babiše pověří sestavením vlády i přesto, že čelí obvinění a půjde k soudu, jestli prostě vítez voleb vládu sestavovat musí? Zeman jednou říká, že bude pořadovat 101 hlasů pro Babišovu vládu v parlamentu, jednou zas nebude - takže existuje víc možností, ne?

BP. jste si jistý, že jste roli prezidenta pochopil? Role prezidenta je pdle Vás, že automaticky pověří vítěze voleb sestavením vlády např. bez ohledu na většinovou podporu parlamentu? A lidé na venkově těmto pravidlům rozumějí, kdežto v Praze ne?

A měl to "stařík" v hlavě srovnané, když odmítal jmenovat VŠ profesory, kteří se mu nelíbili?

BP řekl(a)...
30. ledna 2018 v 21:44  

Pane Nowaku, samozřejmě, že prezident nesestavuje vládu, ale pověřuje vítěze voleb jejím sestavením. Pan Drahoš by chtěl dát příležitost těm ostatním, kteří ovšem nemají vůbec žádný potenciál sestavit jakoukoli vládu a pak by samozřejmě přistoupil k novým volbám (toto prezentoval v tv debatách). Což protřelý politik typu Miloše Zemana, hráče šachů, jenž má své tahy dopředu promyšlené a dovede domyslet, co by předčasné volby přinesly (možná absolutní vítězství Babiše a vymazání všech ostatních bojkotujících stran z parlamentu!), řeší tak, aby nemusel nové volby v brzké době vyhlašovat.
Říká si nejspíš s ironií sobě vlastní: "Tak, Babiši, předveď, co umíš! Buď se historicky u voličů znemožníš a příští volby vrátí všechny staré strany v plné síle do sněmovny, nebo ukážeš, že to jde dělat lépe, a bez nich."

BP řekl(a)...
30. ledna 2018 v 21:49  

Pane Nowaku, ne vždy vítěz bere vše. Nemáte pravdu, že je to automatické. Vzpomeňte na Klausovo pověření Topolánka, až druhého na pásce po Paroubkovi!

Tajný Učitel řekl(a)...
31. ledna 2018 v 8:59  

Lidé na některém venkově řešili, jak to Miloš nandá těm pražákům, co na venkov s prominutím s...u., podle staré dobré tradice, přepadli nás, okradli nás, využili nás. Kdo? Oni. Ti ostatní. Proč jste se nechali? My mysleli, nevěděli, doufali že se o nás někdo jiný postará.

Nowak řekl(a)...
31. ledna 2018 v 9:57  

BP, takže Drahoš mohl právem říkat, že by si nepřál Babišovu vládu, teď to připouštíte. Ale tohle asi nerozhodovalo.

BP řekl(a)...
31. ledna 2018 v 11:20  

Pane Nowaku,
téměř 30% lidí tady volilo Babiše, tak si ho nechtějí nechat vzít.
Drahoš jen cosi blekotal o předčasných volbách, protože Babišovi šanci dát nechtěl a ti druzí by nic nesestavili. Prostě neměl jasno v tom, jak se dělá politika a politikaří. A to voliči na venkově nemají rádi. Možná to má ráda elita národa, ale obyčejný lid chce mít jasno a klid.

tyrjir řekl(a)...
31. ledna 2018 v 13:31  

Já bych těm moci, dotací jiných výhod bažným osazenstvům velkých měst radši ani moc elita neříkal. Liberec například koncertoval a volil pro Drahoše, ale v den zvolení Zemana létaly oslavné rachejtle tam i na venkově. Nakonec nezvítězila Drahošova bezprogramová ad personam zaměřená politická korektnost mylně, myslím, médii nazývaná slušnost. Nakonec zvítězil Zemanův jasněji formulovaný program i přes vše, co bylo a je Zemanovi vytýkáno.

Úctu si zaslouží obě skupiny voličů. Odpovědnost obou kandidátů by se měla přeměnit v jejich zodpovědnost. Tu odpovědnost má teď největší Parlament, Prezident a vláda. Přeji nám všem, aby se Parlament, vláda i prezident řádně ujali své ústavní odpovědnosti. To jest, aby projevili zodpovědnost za nás všechny.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
31. ledna 2018 v 14:16  

Buranství není synonymum pro nedostatek formálního vzdělání

Buran je
- hrubián, neotesanec, křupan, neomalenec
- silný stepní vítr


http://lidovyslovnik.cz/index.php?dotaz=buran

Hřmotně (úderně ad personam) argumentující neomalenci jsou na obou stranách. Zeman, myslím té hřmotné neomalenosti zejména v závěru prezidentské kampaně projevil méně než Drahoš. Viz třeba i projevy a závěrečná slova obou kandidátů v předposlední (tuším pondělní) i poslední (čtvrteční) televizní debatě.

S pozdravem

Burani všech obcí, stran, mediálních domů a stupnů vzdělání spojte se na cestě ke klidnějším věcným debatám.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.