Studentské volby prezidenta vyhrál Jiří Drahoš

čtvrtek 14. prosince 2017 ·

U studentů v prezidentských volbách zvítězil bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Hlas mu dalo 33,6 procenta hlasujících. Druhý skončil současný prezident Miloš Zeman se ziskem téměř pětiny hlasů. Třetí lékař a pedagog Marek Hilšer dostal 13,2 procenta hlasů. Podle pořadatelů studentských voleb ze společností Člověk v tísni se do hlasování zapojilo 43.559 středoškoláků z 384 škol. Informuje ČTK.


Jiří Drahoš (twitter.com)
Do studentských voleb hlavy státu se v úterý a dnes zapojilo 397 středních škol. Výsledky voleb v řádném termínu odeslalo 171 gymnázií, 170 středních odborných škol a 43 učilišť. Hlasovat mohli všichni studenti od 15 let věku. Akce má podle organizátorů za cíl přispět k aktivnímu a zodpovědnému občanství budoucích prvovoličů.

Z výsledků studentských voleb je podle pořadatelů patrný velký rozdíl v hlasování podle typu školy a regionu. "Miloš Zeman u pražských gymnazistů propadl, získal jen 5,36 procenta hlasů," uvedl jako příklad Karel Strachota, který v organizaci Člověk v tísni vede program Jeden svět na školách. Studenti pražských gymnázií dali v hlasování téměř polovinu hlasů Jiřímu Drahošovi a větší podporu než současný prezident u nich získali ještě další čtyři kandidáti. Naopak v moravskoslezských středních odborných školách Zeman přesvědčivě zvítězil s 34,64 procenta.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.