Školní inspekce v Británii, hodnocení učitelů v USA, občanská výchova v Evropě… Vyšel Přehled informací ze zahraničí ČŠI

středa 6. prosince 2017 ·

„V posledních letech sílí podpora věnovaná občanské výuce, a to zejména v důsledku vzrůstajícího ohrožení základních hodnot, jakými jsou mír, rovnost a lidská práva. Co však pojem občanská výuka vlastně představuje? Jakými formami a metodami se vyučuje? Jak jsou žáci v této oblasti hodnoceni? Mohou se znalosti občanské výchovy rozvíjet i mimo školu? Jaké podpory a proškolení se dostává učitelům?,“ to jsou témata jedné ze studií, na něž upozorňuje aktuální Přehled vybraných informací a zajímavostí ze zahraničí ČŠI.


Dalším tématem přehledu je změna hodnocení učitelů v USA.

Už před deseti lety experti v oblasti vzdělávání na základě realizovaného výzkumu jednoznačně potvrdili, že cesta k dosažení vyšší kvality ve vzdělávání vede zejména lepším ohodnocením pedagogických pracovníků. Ve většině členských států USA bylo v návaznosti na toto konstatování zavedeno přísnější individuální hodnocení práce učitelů, a to včetně zohlednění výsledků testů, které dosahují jejich žáci. V poslední době se však tento trend mění. V šesti státech – Aljaška, Arkansas, Kansas, Kentucky, Severní Karolina a Oklahoma – se hodnocení pedagogů v úzké závislosti na výsledcích dosahovaných žáky/student, zvláště u standardizovaných testů, zjevně opouští a oblastním školským úřadům je ponechána rozsáhlejší pravomoc ve volbě způsobů a forem, jimiž jsou učitelé hodnoceni. Jednoznačně to vyplývá mj. ze statistických údajů publikovaných Vzdělávací komisí USA a Národním centrem pro kvalitu učitelů. Podobné signály přitom přicházejí i z dalších států Unie. Uvedené změny jsou důsledkem nového rozvolnění centrální zákonodárné politiky, jež vešlo ve známost pod názvem nového federálního vzdělávacího zákona “Každý žák uspěje” (Every student succeeds).

Celý Přehled je ke stažení zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.