ČSÚ: Na VŠ v Česku přibývá studentů z postsovětských republik

neděle 17. prosince 2017 ·

Stále více lidí z postsovětských republik chce získat vysokoškolský titul v Česku. Na vysokých školách přibývá studentů z Ruska a Ukrajiny, ale i z Kazachstánu. Posluchači z těchto tří zemí tvoří bezmála čtvrtinu zahraničních studujících v ČR. Loni jich bylo dohromady už přes 10.400. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Celkem na české veřejné i soukromé vysoké školy loni chodilo 43.622 cizinců, zhruba polovina z nich byla ze Slovenska. Informuje ČTK.

"Zatímco počty slovenských studentů od roku 2012 klesají, počty studentů přicházejících z postsovětských států - z Ruska, Ukrajiny, Kazachstánu - kontinuálně rostou," uvedl statistický úřad.

Cizinci tvoří 14 procent studujících na vysokých školách v ČR. Jejich počet roste, zvedal se i době krize. Zatímco v roce 2007 se na univerzitách vzdělávalo 27.580 lidí ze zahraničí, loni jich bylo o 16.000 víc. "Představuje to zvýšení o 58,2 procentního bodu," uvedl statistický úřad. Víc než polovinu studujících z ciziny tvoří ženy a jejich podíl se postupně zvyšuje. Loni dosahoval 53,4 procenta.

Tři pětiny zahraničních studentů představovali občané EU. Jejich počet rostl ale jen do roku 2011. Poté se každý rok snižoval. Důvodem je hlavně úbytek slovenských zájemců. Naopak studentů ze států mimo unii přibývalo po celou dobu.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.