Budoucí ministr školství Plaga chce revidovat inkluzi. Radikální změny neplánuje

úterý 12. prosince 2017 ·

Budoucí ministr školství Robert Plaga (ANO) předpokládá, že v nové funkci podrobí revizi začleňování postižených dětí do běžných škol neboli inkluzi. Dosavadní náměstek ministra školství Plaga však neplánuje radikální změny, o jakých hovoří některé strany, zejména SPD, komunisté či šéf školského výboru Sněmovny Václav Klaus mladší (ODS). Ten už si pochvaloval, že se ve Sněmovně formuje protiinkluzivní koalice. Informuje deník Právo.


Robert Plaga (msmt.cz)
„Jednou z oblastí jsou náklady na podpůrná opatření. To znamená znovu se podívat na vyhlášku, která podpůrná opatření defi nuje. Druhá věc je podívat se do terénu, jestli je možné nějakým způsobem zrevidovat i věcnou část inkluze,“ řekl Plaga po jednání se Zemanem, s nímž se prý na většině témat shodl. Podle Plagy budou v příštím roce chybět na inkluzi tři miliardy korun.

Také školský expert ANO a nový poslanec Ivo Vondrák nyní mluví jen o revizi. S názory Klause ml. proti začleňování postižených dětí do běžných škol Vondrák nesouhlasí. „On má v tomto radikálnější názory. Nechtěl bych mluvit o protiinkluzivní koalici. Jsem pro, abychom provedli revizi. Nebude jednoduché to celé bourat,“ řekl Právu. A spoléhá na to, že společně s odborníky dojde na vyhodnocení současného stavu.

Podle Klause by se měl změnit zákon tak, aby si školy mohly samy určovat, zda postižené děti přijmou, nebo nepřijmou. Připustil, že by se vše vrátilo k systému, jaký fungoval před rokem, kdy se na jedné škole děti s postiženími hromadily a na ostatních se s nimi nikdo nezatěžoval.

„Ale ano, bavme se nad konkrétním návrhem zákona. Jsem zvědavá, co chtějí vylepšit tito samospasitelé. Pokud ale nechtějí rodiče uvrhnout zpět k tomu, že budou obcházet školy, dokud je nějaká nepřijme, protože jejich děti zlobí. Jde o právo dítěte na vzdělání, a ne o školský zákon,“ říká k tomu poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.