Bakalář a dost. Velká část studentů pedagogických fakult nedokončí studium. A děti pak nemá kdo učit

úterý 5. prosince 2017 ·

Velká část českých vysokoškoláků, kteří vystudují pedagogické fakulty, nesmějí učit školáky ani studenty. Absolvují totiž vysokou školu jen s titulem bakalář, který jim k tomu nestačí. Na některých školách je takových absolventů více než polovina. Informuje MF DNES.


Miroslav Randa (zcu.cz)
„Pro ně je to výhodné, mají vysokoškolský titul, pro nás už to tak výhodné není,“ myslí si Hana Stýblová, ředitelka základní školy v Plzni-Božkově a prezidentka Asociace ředitelů základních škol.

Pro profesi učitele stát požaduje titul magisterský. A to v praxi znamená zvládnout tříleté bakalářské studium a poté zůstat na škole další dva roky. Spousta mladých lidí tak sice v Česku studuje „na učitele“, ale učitelů je trvalý nedostatek.

Po bakaláři končí až polovina studentů

Kolik studentů odchází po bakalářské zkoušce, to se liší školu od školy. Například na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého letos nepokračovalo dále přes 52 procent bakalářů. Ještě menší počet budoucích magistrů mají v porovnání s absolventy bakalářského studia na univerzitě v Hradci Králové.

Na Západočeské univerzitě v Plzni naopak pokračují s výjimkou absolventů učitelství pro mateřské školy (ti titul magistra nepotřebují) prakticky všichni. „U nás na rozdíl od jiných pedagogických fakult nemáme bakalářské obory, které nevedou k zisku učitelské kvalifikace,“ říká děkan Pedagogické fakulty Západočeské univerzity Miroslav Randa. V tom, že student s bakalářským titulem ve studiu nepokračuje, ale problém nevidí. „Rozdělení na bakaláře a navazující magistry by nemělo smysl, kdyby všichni studenti museli povinně pokračovat ve studiu,“ říká Randa.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
5. prosince 2017 v 7:29  

Když student nezvládne magisterské studium, jak kvalitním učitelem bude?
Proč se tedy bakalářské studium otvírá? To bude časem i lékař bakalář?

RP řekl(a)...
5. prosince 2017 v 8:16  

Na VŠ taky nejsou nadšení - proč Bc., když učit může až Mgr.?

Jiri Janecek řekl(a)...
5. prosince 2017 v 8:37  

VŠ mají, pokud jde o tvorbu nabídky studijních programů, autonomii...

Občas na nás padají nějaká moudra od učitelů učitelů, jak správně učit, jak motivovat žáky etc...
Celkem bych uvítal nějaké povídání, proč nedokážou polovinu žáků namotivovat k získání kvalifikace nezbytné pro výkon učitelského povolání...

Kantůrek řekl(a)...
5. prosince 2017 v 9:10  

No, a zabýval se také někdo tím, jestlipak si náhodou studenti nedodělají magisterské studium na jiné VŠ? Ono po třech letech bakalářského studia člověk tu vysokou školu relativně dobře pozná, mohl zjistit, že mu třeba na té VŠ něco nevyhovuje a magisterské si raději udělá jinde. Já jsem si magisterské také dělal jinde, bakalářské mám z Hradce, ale v magisterském stupni mi nedokázali nabídnout žádné přímo navazující ani příbuzné studium. A na magisterském v rámci našeho oboru bylo něco mezi 10-20 % těch, kteří na té VŠ dělali i studium bakalářské, většina spolustudentů tedy přišla z bakalářského na jiné škole.

Také by mě zajímalo, jestli byli vzati v úvahu i studenti v kombinované formě magisterského studia, jelikož nezřídka se stalo, že absolvent bakalářského studia v denní formě si magisterské už dodělával v kombinované, jelikož začal pracovat, založil rodinu, případně stihl obojí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.