Babiš chce do čela vědy dostat bývalou ministryni školství. Stála přitom za kritizovaným systémem financování vědy

pátek 15. prosince 2017 ·

Mužem číslo jedna pro vědu a výzkum se v nové vládě stává sám premiér Andrej Babiš. Nyní kolem něj začínají kroužit různí lidé z oboru, kteří chtějí mít slovo při směrování výzkumu v dalších letech. Některá jména ovšem v části vědecké komunity vzbuzují už nyní velmi ostré reakce. Mluví se například o bývalé ministryni školství ve Fischerově a Topolánkově vládě Miroslavě Kopicové. Informují Hospodářské noviny.


Miroslava Kopicová (vlada.cz)
S Kopicovou Babiš podle jejích slov jedná o tom, že by se měla stát členkou vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). "Pan Babiš mě oslovil, jestli bych se trochu věnovala výzkumu. Je si vědom toho, že nyní skončí strukturální fondy, že končí udržitelnost velkých infrastruktur a že se to musí řešit. Chtěl, jestli bych se nevrátila do rady," popsala HN bývalá ministryně a žena, která stála v čele vládní rady s přestávkami až do roku 2014.

Mezi vědci se přitom spekuluje, že by se měla stát první místopředsedkyní, tedy člověkem, který by po Babišovi měl největší vliv. "Já jsem mu řekla, že pokud si to bude přát, byla bych v radě, když bude nepolitická. S tím, že jestli bych ji vedla, je otázka. Záleželo by na tom, zda by mě stávající členové jako místopředsedkyni chtěli. Já sama vůbec nevím, zda bych jí chtěla být," uvedla žena, která je spojována například se zavedením dřívějšího systému hodnocení a financování vědy přezdívaného "kafemlejnek".

Ten řada vědců kritizuje už kvůli tomu, že motivoval k chrlení velkého množství patentů nebo článků a nehleděl příliš na jejich kvalitu.

Příchodu Kopicové do vedení vládní rady se obávají například někteří vědci z Akademie věd, na jejím úterním sjezdu se o tom vzrušeně bavili v kuloárech. "To je právo pana premiéra, vybrat si do týmu lidi, kteří mu vyhovují. Na Akademii věd jsou z toho velké obavy, protože máme osobnost paní doktorky Kopicové spojenou s dobou kolem roku 2008, která pro Akademii znamenala veliký pokles v institucionálním rozpočtu," vysvětlila předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.