Vzdělanost, to je, co zbývá. Pět kandidátů na prezidenta včera debatovalo o vzdělanosti, školách i řemeslech.

úterý 7. listopadu 2017 ·

„České školství prošlo čtyřiceti lety totality, která kritické a svobodné myšlení vůbec nepodporovala, byla proti svobodě sebevědomému občanství. V tomto ohledu musíme ještě přidat. Prezidentskou roli vidím v tom, že prezident by měl spojovat všechny síly ve společnosti, které se budou snažit posunout školství k tomu, abychom měli učitele, kterých si můžeme vážit, kterých si budou vážit studenti i rodiče, kteří vzbudí lásku k poznání i kritickému myšlení,“ uvedl lékař a občanský aktivista Marek Hilscher. K debatě prezidenstkých kandidátů o školství se vrací také MF DNES.

S asi nejtvrdším názorem ke školství přišli Michal Horáček a Vratislav Kulhánek. „Naše školství produkuje vzdělání, ne vzdělanost, spíš takové fachidioty, kteří mají jen papír na to, že se něco naučili. Podívejme se na naše hřbitovy a náhrobky z 19. století: Josef Richter, mistr tesařský, Jan Novák, zedník. Vždycky je tam to povolání. Byl povolán, vyvolen, aby celý život strávil v tom jednom oboru. Prostě byl mistrem tesařským a je jím i po smrti. Tak to bylo. My dnes máme řemeslo, které zmizí, proto je těžké děti připravovat na povolání, protože vůbec nevíme, jestli bude existovat a jak bude vypadat. Zbývá nám proto vzdělanost. Vzdělanost je schopnost konat, jednat v nečekaných situacích. To je to, s čím musíme vyrazit do boje s ostatním. Hrozí totiž nástup nové šlechty, která bude mít vzdělanost a rozpustí náš rovnostářský systém, na který jsme zvyklí,“ uvedl textař a podnikatel Horáček.

Kulhánek upozornil, že za vzdělanost nesmíme jen povrchně považovat diplom z univerzity. „Máme státních 29 vysokých škol a proti tomu 79 soukromých. Když budete mít dost peněz, svoji školu si zaplatíte a budete mít titul. Masu vzdělanosti však tvoří 60, možná 80 procent lidé se středním, možná základním vzděláním, ti řemeslníci, o které se moc nikdo nestará. Průměrný věk nástrojařů se blíží k šedesátce, o těch lidech se nedá říct, že by byli nevzdělaní, jsou velmi kvalifikovaní a vzdělaní. Přitom o tuto oblast se moc nikdo nestará. Vzdělanost a vzdělání neposkytuje jen škola, klíčovou roli musí hrát rodina. Když se podíváte na fungování rodiny a vzdělávací aktivity rodiny, buď se blíží nule, protože rodiče nemají čas a musí vydělávat peníze,“ vysvětlil Kulhánek.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 8:54  

"České školství prošlo čtyřiceti lety totality, která kritické a svobodné myšlení vůbec nepodporovala, byla proti svobodě sebevědomému občanství. V tomto ohledu musíme ještě přidat."

To je trochu jak ten Gustáv Husák: "V 68. jsme stáli na kraji propasti. Od té doby jsme se posunuli o kus vpřed..."

mirek vaněk řekl(a)...
7. listopadu 2017 v 9:59  

Jo každý je odborník na školství. A když do toho může kecat, proč by si nezakecal.
Hlavně to, že je třeba změnit systém školství, které je ovlivněno školstvím před rokem 89. Že nikdo nepřijde s myšlenkou jak? 30 let po revoluci, ve fabrikách makají předdůchodci a důchodci, mladí řemeslníci nejsou, a za všechno špatné stále může špatné komunistické školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.